szombat, december 26, 2009

Fácánpecsenye, vargánya, vaderdő




Fácán, borókabogyó, fekete áfonya...

... az indulásnál ez a három tétel jelentette a bizonytalansági tényezőt, tekintve, hogy eddig még egyiket sem használtam. Ja, és a szárított paradicsomot is csak érintőlegesen... Így aztán már az elkészítés is a feszült várakozás jegyében zajlott.

Szóval: a bontott fácán pár órát megpihent egy könnyű, olajos szárnyaspácban, majd megforgattam némi lisztben és már mehetett is a felforrósított olajba, pirulni. 3-4 perc alatt mindkét oldala megbarnult, kezdődött a második fázis: csatlakozott hozzá a hagyma (1 fej, hosszában szeletelve!), a babérlevél (4 db), a rozmaring ( 1 szál), a borokabogyó (szárított 15 db) és a fekete áfonya (szárított, 15 dkg). Pár perc múlva követte a szárított paradicsom (6-8 db). Sütés közben legalébb 5 alkalommal öntöttem fel fehér borral (tokaji furmint), majd a végső fázisban megkapta a vargánya szeleteket is - ezek a nyári gyűjtésből kerültek elő, s jó húsz percet áztak. Fűszerezés a legvégén: só, fehérbors, szerecsendió. Köretként tepsisburgonya szolgált.

Értékelésem: az első készítésnek köszönhetően jelentős tartalékok maradtak, a sütési, főzési idők összehangolásával a végeredmény harmónikusabb lehet - de az étel így is megadta a különlegesség élményét, s fogyasztása közben minden falat felidézi az erdő vadságát.

Tanulságok: a száríott paradicsomot érdemes apróbb darabokra, kockákra vágni; borókából elég a 10 szem; a fácánmell könnyű étek.

... így készült a fácánpecseny vargányával - vaderdő stílusban.

5 megjegyzés:

Szilvásy Dénes írta...

Légy üdvözölve a gombafőzők között!
Gratulálok ételedhez, már csak egy fácánt kell beszereznem "és már rohanok is..." :-)
Legközelebb ne a fazékból küldj jelentést: szebb a tálaláskor készített fénykép.

Tendrei írta...

Köszönöm a meghívást és a szíves fogadtatást! Igyekszem időről időre pontosabb és szebb beszámolókkal jelentkezni!

lilapereszke írta...

Jól sikerült a beszámolód is, és tetszik, hogy értékelted is. Rendhagyó és őszinte. Gratulálok.

nagypapi írta...

Indulásnak nagyon is jó, kicsit sok a karakteres hozzávalókkal/fűszerekkel való tobzódás, de hát "de gustibus..." Nem tudom, a tepsis krumplit hogy készíted, de egy semleges krumplipüré jobban passzolna mellé.
A borókával bánj csínnyán, a 2 kg vadhúsból készült ételembe 4 szemet tettem, így diszkréten érződik. Bocs, hogy én kritikát merészelek írni, de ez is legalább annyira előrevisz.
Hajrá!

Tendrei írta...

Sőt, nem csak előre visz, de egyezik az én tapasztalatommal is! A borókából elég pár szem, ahogy írod, nem gondoltam volna... a tepsis krumpli pedig a "gyenge láncszem " volt, legközelebb biztosan pürével kell csinálni!