A húsvéti nagyböjt jegyében készült ez a pompás étel. Jószívvel ajánlom még a húskedvelőknek is, nálunk osztatlan sikert aratott.
Hozzávalók:- 4 db nagy karalábé
- 1 bögre barna rizs
- 4 db tojás
- 20 dkg póréhagyma
- 60 dkg kucsmagomba
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 10 dkg sajt
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 db zöldség v. húsleveskocka
- só,bors
- olaj és vaj
A rizst félig megfőztem. Vajon és olajon megfuttattam a felvágott pórét és megpároltam a felaprózott tönköket. Belekevertem a rizst, három felkockázott főtt tojást, egy nyers tojást, az apróra vágott petrezselyemszárat és egy zöldség v. húsleveskockát, sóztam, borsoztam.
Mivel manapság apró karalábék nincsenek (ill. a nagyok is annyiba kerülnek mint a kicsik) hámozás után megfeleztem őket, lapos talpat vágtam az aljukra és karalábévájóval kifaragtam a belsejüket, hogy olyanok legyenek, mint a csónakok, majd sós vízben öt percig főztem a forgácsokkal együtt.
A fél karalábékat tepsibe raktam, megtöltöttem a töltelékkel. Körészórtam a forgácsokat, a kucsmagombák kalapját. Aláöntöttem egy fél liter levest, majd 180 fokos sütőbe tettem. Egy óra elteltével összekevertem 2 dl tejet, 2 dl tejszínt 2 ek. liszttel és a felaprított petrezselyemzölddel. Rálocsoltam a karalábék tetejére, jől megszórtam reszelt sajttal, és visszadugtam a sütőbe, amíg a tetejük szép pirosra sült (kb. 15 perc). Ezalatt a mártás is szépen besűrűsödött.
Különösen finom volt. Azt hiszem, meg fogom próbálni más gombákkal is, ha eljön az idejük.Jó étvágyat kívánok hozzá.
Így talán az általam nem annyira kedvelt karalábét is el tudnám fogyasztani. :)
VálaszTörlésRemekmű, zsenge karalábé a gyengém, májusi pereszkével isteni, az legyen a következő :-))
VálaszTörlés