vasárnap, szeptember 13, 2009

Hőgyészen vigaszdíjjal jutalmazott szarvasgombás vargányapürével töltött padlizsán




Nem szeretem a finom vargányazamatot rafinált fűszerezéssel agyoncsapni. Például a fokhagymaíz harmonizál hozzá, de azzal is illik csínján bánni. A nagyspórás szarvasgomba diszkrét zamata megfelel ennek a követelménynek. Grillezett padlizsán karikákba töltve, nyári szarvasgombás puliszkával, talán jó ötletnek tűnik...

Jó ujjnyi korongokra vágok 3-4 kisebb padlizsánt, kissé megsózom a lapokat, pár perc múlva leitatom a kivált nedveket. A magos részét megfelelő méretű pogácsaszaggatóval kiszúrom, de benne hagyom. A sütéskor így a gyűrűk alakja megmarad, a magház mégis könnyen kiszedhető lesz. Tepsiben, sütőpapíron 230 fokon izzadnak, addig készülhet a vargányapüré. Fél kiló friss, vagy fagyasztott vargányát durván feldarabolok.(Hőgyészen fele rész gyönyörű friss nyárfa érdestinóruval tompítottuk a vargánya intenzív aromáját, a szarvasgomba kedvéért) Sóval, kevés őrölt fehér borssal, kicsi vízzel 10 perc alatt megpárolom, hideg vízbe állítva lehűtöm. Jöhet a rúdmixer, majd hozzáreszelek 2-3 deka macrosporumot,(ne adj Isten magnatumot... ilyenkor úgy sincs) egy deci tejszínnel újrakeverem. Végül két tojás fehérjéből vert kemény habbal is összevegyítem. A tojásokat előzőleg üvegben, legalább egy éjszakára összezárom a szarvasgombával!
Közben megsült a padlizsán, kibelezem és a nagyobb gyűrűket a tepsiben hagyva megtöltöm a gombakrémmel. Ha van kuktám(asszisztens :)), eközben egyszerű puliszkát kreál.Ha nincs akkor én... Ha kissé már hűlt , 5 deka nyári szarvasgombát reszel(ek) belé.

Lett segítőm Lilapereszke személyében, aki a látványosabb tekercs formát választotta a köretnek.
100 fokos sütőben a padlizsánba zárt massza kb 20 perc alatt megköt kissé, a melegen tartott puliszka mellé tálalom. Persze a karikákat is díszítem a hozzájuk rendelt nagyspórás reszelékkel!
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Újra elolvastam a versenykiírás értékelési szempontjait: "A recepteknél elsődleges szempont a szarvasgomba karakteres ízének kiemelése, megőrzése. Ezen kívül fontos szempont az összbenyomás, a szezonalitás, a kivitelezhetőség és a harmónia." Szerinted ebből hiányzott valami a te pályamunkádnál? :-)
    1 étel kivételével mindegyiket sikerült megkóstolni, a tiednél teljesült az íz megőrzése legjobban. A szezonalitás teljesen OK volt. Mindegyik étel kivitelezhető volt :-) A harmónia és a többi szubjektív tényező, már a zsűri ízlésétől is függött, de azt legalább sikerült megismerni.
    Gratula.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok az izgalmas ételhez, mindenképpen ki fogom próbálni.
    Sajnos, nem tudtam megkóstolni, csak megcsodáltam.

    VálaszTörlés
  3. Úgy tűnik két képnek lejárt közben a jogdíja, pótoltam az eredeti vackaimmal... :)

    VálaszTörlés