hétfő, március 15, 2010

Tök, tartalom, vargánya, forma

Tartalom és forma összhangja: erre a receptre kiválóan illik ez a megállapítás.

Vargánya, felkockázott sütőtők, megtisztított, felaprított hagyma, zöldfűszerek, oliva olaj, tejszín, tokjai furmint… a főzéshez előkészített és egymás mellé pakolt tételek már önmagában is kecsegtető látványt nyújtanak!

Első lépésként az üvegesre pirított hagymára rákerül a tök, kevés alaplé, pár korty tokaji – ez a keverék 15-20 percen keresztül fő. Ekkor következik a felszeletelt vargánya, majd jöhetnek a fűszerek. Újabb 20 perc figyelmes törődés és az utolsó fázishoz érkeztünk: a levesből a kéziturmix krémlevest készít (a „formája kedvéért” pár vargánya szeletet megtartunk), jöhet a kevéske tejszín, egy utolsó „rottyantás” – és kész a leves.

Tálalás: a kivájt tök héjában.

7 megjegyzés:

  1. Tök jó, de ne tökölj vele sokat :-)

    Üdv

    Labael

    VálaszTörlés
  2. Olyan lassan jössz, hogy elmegyek, mire ideérsz...:)

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy mégsem vargányából készült a krémleves?
    Felhívom Zacher dokit...)

    VálaszTörlés
  4. Nagypapi

    ... hamar munka az ördögé...!

    VálaszTörlés
  5. Furmint helyett egyszer próbáld ki száraz sherryvel. (jobb híján szamorodnival)

    VálaszTörlés
  6. A hétvégén kipróbáltam, persze szárított vargányával és száraz tokaji szamorodnival. Nem tudom, hogy volt-e olyan, mint az eredeti, de nagyon finom lett, annak ellenére, hogy nem tökből ettem.

    VálaszTörlés
  7. ...annak ellenére, hogy nem tökből ettem...

    A tökhéj csak a "marketing"...!

    VálaszTörlés