vasárnap, július 17, 2011

Velős csont helyett kucsmagomba :-)


Mondják az idei gomba tavaly nőtt ki. :-( 
Derűre ború, és még sorolhatnánk a népi bölcsességeket, tény, hogy az idén a tavalyi gombából élünk.
A lengyel gombásztalálkozón (Szlovákiában) kellett megtudnunk, hogy kucsmagombához soha ne adjunk hagymát!!! Meg is fogadtuk. S ahogy ott tanultuk, ma a finom marhahús leves elé elkészítettük a maradék 5 szem ízletes kucsmagombánkat előételnek. 
 A gombát apró darabokra vágtuk, jó minőségű vajban pici sóval megsütöttük. A vajat bővebben mérjük a szokásosnál, mondhatnám a gomba tocsogjon a vajban. Közben kenyeret pirítottunk, majd a finom vajat rácsöpögtettük a kenyérre, ráhalmoztuk a pirított gombát és legalább olyan kulináris élményben volt részünk, mintha velővel ettük volna a pirítóst. 

Laktató és nagyon finom.

4 megjegyzés:

  1. Valóban nagyszerűen helyettesíti a velőt a kucsmagomba, főleg, hogy még finomabb annál. Hozzájutni kissé nehezebb, de ezzel még szerencsém volt idén is. A folytatás a többi gombákkal...? Az már feledhető. :-(

    VálaszTörlés
  2. Ne szomorkodj, itt az eső, augusztus 10 körül lesz folytatás, garantálom.
    Csak neked mondom a mi kucsmagombánk tavalyi volt :-)))

    VálaszTörlés
  3. Nem csak velőpótló, hamis pacalként is megállja a helyét.

    VálaszTörlés
  4. Ja, ja, így igaz, hamis pacalt cseh kucsmából szoktam.:-))

    VálaszTörlés