vasárnap, június 23, 2013
Rókagomba csirággal, kakukkfűves tejszínes mártásban, tepsis-cinkepuliszkával.
péntek, május 10, 2013
Merjünk hedonisták lenni!
Rakjunk tetszésünk szerinti mennyiségű - nagyságtól függően félbe/négybe vágott - szamócát jól záródó befőttes üvegbe, és öntsük le balzsamecettel kevert portóival. Pár órára (de akár akár többre is, nem fog megpuhulni) tegyük hűtőbe, néha fordítsunk egyet az üvegen, hogy a pác mindenhol érje a gyümölcsöt.
hétfő, április 15, 2013
Tavaszi tölt(őd)és
Szervusz, kedves blogom!
A kucsmagomba alkata megkívánja a töltött gomba készítést... Ezúttal a hegyes változat került terítékre. A töltelék különböző:
- aszalt szilva,
- fűszeres kecskesajt,
- aszaltszilva, fűszeres kecskesajttal,
- datolya gomolyával.
Ami egységes: az elkészült süvegeket finoman körbetekertem bacon szalonna csíkokkal és kimondottan lassú tűzön sütöttem ki (úgy 10-12 perc az egész).
A köret nálam így alakult: narancs szeletek, karikázva. Díszítésként karamelizált barna cukrot alkalmaztam, amit balzsamecettel kevertem.
A tányérokon semmi nem maradt... Az ízek (ideértve a narancsot is!), különlegesen harmonizálnak, ha ezt a fogást egy francia étteremben tálalják fel, akkor ott is azt mondanánk: "... ez igen, ezt így kell csinálni!"
péntek, március 29, 2013
Tejszínes cseh kucsmagomba knédlivel
Mivel tálaljam kis kosár cseh kucsmagombám :-)))
Ha már cseh az a kucsmagomba legyen KNÉDLI!
Hozzávalók:
50 dkg. cseh kucsmagomba süveg
2 dl. tejszín
1 fej hagyma
1 kisebb cukkini
1 púpos evőkanál. liszt
1 ek. olaj/zsiradék
só, őrölt fehér bors ízlés szeirnt,
snidling a díszítéshez
készen vett, vagy házilag készített knédli
A kucsmagombát alaposan megtisztítjuk.
A hagymát apróra vágva az olajon megpirítjuk. Rátesszük a gomba süvegeit, sózzuk. Vizet nem kell adni hozzá, van elég a gombában.
A gomba levét kb. felére beforraljuk 10-15 perc alatt, majd hozzáadjuk a felkockázott/karikázott cukkinit.
A cukkini puhulásáig főzzük tovább a gombával.
A tejszínben csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a gombához öntjük, jól beforraljuk. ízlés szerint borsozzuk.
Knédlivel és rászórt snidlinggel tálaljuk. A finom mártást knédlivel tunkoljuk.
Kipróbált knédlirecept itt található! (Magam is eszerint készítettem).
hétfő, február 18, 2013
Rántott véreshurka



szerda, december 26, 2012
Trombitás rakott kel
Rétegezem a tepsibe; a kel fele alul, majd a rizs, a pörc, a gorombára vagdalt gomba, tejföl, só, bors. Tetejére a maradék káposzta, újra tejföl, só bors. Légkeveréssel, 200 fokon 30 percet sütöm, és tálalok. Nagyon finom, jó étvágyat!
vasárnap, augusztus 19, 2012
Drakula galóca ( Gomba és vér ....)
zsiradék
2 fej hagyma
só, fehérbors
1 kisebb fej hagymát aprítsunk fel, majd zsiradékon fonnyasszuk meg.
Tegyük rá a felszeletelt gombát, sózzuk meg, fedő alatt pároljuk 10 percig, fűszerezzük meg fehér borssal, majd süssük zsírjára.
A elkészült hagymás vért a sütőedény szélére kanállal körbehalmozzuk, koszorú formára. A koszorú közepére a gombát rakjuk. Megszórjuk reszelt füstölt sajttal, sütőben a sajt pirulásáig átmelegítjük.
vasárnap, július 22, 2012
Gombás török-palacsinta (gözleme)
Kapros rókagomba rántott nektarinnal
hétfő, május 21, 2012
Leves gombasavanyából
hétfő, április 09, 2012
Vajon párolt kucsmagomba medvehagymakrémes spagettivel
Medvehagyma leves töltött kucsmagombával
vasárnap, február 05, 2012
Buggyantott tojás téli szarvasgombás-fehér boros öntettel
Hozzávalók:
4 db téli szarvasgomba mellett érlelt tojás
A borjúmájhabos receptből félretett 5-10 gr téli szarvasgomba
1 dl Chardonnay száraz fehér bor
1 l víz, 2 ek ecet (vagy citromlé) a tojás kifőzéséhez
Só, bors
A vizet az ecettel vagy citromlével, kis sóval széles lábasban felforraljuk.
A tojásokat egyenként merőkanálba ütjük óvatosan, a felforrt vízbe csúsztatjuk. 3-4 perc főzés után szűrőkanállal kivesszük, tálkába borítjuk.
A száraz fehér bort felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a szarvasgomba reszeléket, vagy szeleteket, és forrón a frissen kifőtt bugyantott tojásokra öntjük.
Pirítós kenyérrel kínáljuk.
(A lakomát a tojás sárgájának ízlelésével kezdjük. Csorgassuk a kanalunkba a kibuggyanó sárga patakot, mely az érlelés során átvett szarvasgomba illatok utolsó emlékeként ízzé válva simogatja meg caliculi gustatoriink minden kis ízérző receptorát :-)
Reggeli után szedjük sátorfánkat és induljunk útra újabb szarvasgomba beszerző körútra. A mangalica fesztiválon 300-ért már lehet kapni :-))))
péntek, február 03, 2012
Borjúmájhab téli szarvasgombával
Hozzávalók:
20 dkg. borjúmáj
20 dkg borjú comb
25 dkg vaj
½ hagyma
só, őrölt bors babérlevél a fűszerezéshez
½ dl brandy
3 dkg.-os téli szarvasgomba, melynek 2/3-át 5 dkg. vajba belereszeljük és 3-4 napig érleljük.
a maradék darabot az elkészült májhabra reszeljük tálaláskor.
A májat ereitől, hártyáitól megtisztítjuk. A felaprított hagymát 5 dkg. vajon megfonnyasztjuk. A húst és a májat nagyon apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, babérlevéllel fűszerezve 5-6 perc alatt megpirítjuk. Sóval, borssal, brandyvel megízesítjük, és lefedve további 10 percig pároljuk. Kihűlés után aprítógépben simára dolgozzuk. Majd a 20 dkg vajat és az érlelt szarvasgombás vajat is apránként hozzáadva, botmixerrel kihabosítjuk, simára eldolgozzuk
A formát nedves fóliával kibéleljük, belesimítjuk a masszát, és hűtőszekrényben kidermesztjük. Tálaláskor deszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, megszórjuk szarvasgomba reszelékkel. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, pirítós kenyérrel tálaljuk.
(A gomba mennyisége (nagysága) pénztárcánkhoz mérten növelhető :-))
Bejött az elképezésünk, hogy a borjúmáj halvány ízeit szépen kiegészítette a szarvasgomba.
kedd, december 13, 2011
Adventi Gombakrém(leves)
Olyan kis maréknyi ördögszekér gomba szerencséltetett a múlt héten, hogy a fórumokon nem is dicsekedtem vele. Laskázásnak szánt, nem túl eredményes kiruccanásból visszafelé, autóból észleltem téli fülőkés tuskókat. Nem vagyok nagy rajongója, de megálltam. Elég sok, nagyon fiatalka akadt, gondoltam a kevéske laskámmal talán kibékülnek valamilyen formában. Azért szavaztam krémlevesre, mert az előző napokban készült, alaposan bezöldségelt húslevesből megmaradt a krumpli, meg elég sok répa, gyökér, zeller, gondoltam ezek lesznek a sűrítő anyagok. Volt még a nyers zellerből is,pont a legfinomabb része, tudjátok, ahol a gumó átmegy a zöldbe! Azt a részt egyesek pont lazán levágják, kidobják...hagyjuk.
A legfontosabb, a nyálkásítós gombák javítása, ha még valaki nem tudná! Bőséges, nagyon forró libazsírba dobom, ha sok, akkor nem egyszerre, hogy ne hűljön le a zsír. Később jön a póréhagyma, és a zellercsúcs darabok. Szokásommal ellentétben szinte vízmentesre szotírozom, majd szűrőlapáttal kiszedem a lényeget. Ennek a fele lesz a levesbetét a végén.A visszamaradt zsír most nem is kell, elmentem egy üvegbe, príma lesz legközelebb egy pörkölt alá pl.
Ugyan ebbe a kondérba felteszek főni nyári vegyes gombaport a biztonság kedvéért. (kb 50% vargánya) Ha már rotyog beledarabolom a kimaradt leveszöldségeket,egy nyers paradicsomot a fagyasztóból, só, borsőrlés, pici kurkuma, (ettől a sárga szín)..,ja és a gombás ragu fele. Kicsi hűtés, csak azért, hogy kíméljem a botmixer kését. Selymesítés nálam; tejszín helyett tejföl, de legalább felerész, tojássárgája elhabarva, természetesen ezzel forrás előtt elzárom. Betét a gombás-zelleres ragu,frissen aprított zellerlevél, esetleg egy fokhagymával bedörzsölt pirítós felkockázva, vagy akár tépkedve.
vasárnap, november 27, 2011
Petrezselyemgomba saláta lila hagymával

Hozzávalók:
20 dkg. petrezselyemgomba
1 fej lilahagyma
½ citrom leve
1 evőkanál balzsamecet összekeverve 1 evőkanál vízzel
1 tk. mogyoróolaj (helyettesíthető más finom olajjal)
Só
A fiatal petrezselyemgombát megtisztítjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd megmártjuk citromos vízben és pároló edényben (mikróban) 10 percig pároljuk. A párolást javasoljuk a sós vízben főzés helyett. A gomba enyhe ízét jobban megőrzi és tört fehér színét is jobban megtartja.
A lila hagymát szálasra vágjuk, majd nagyon kevés olajon kép percig átforrósítjuk. Megsózzuk, majd ráöntjük a balzsamecetes vizet és gyorsan lefedjük. 2 percig ebben a gőzben pároljuk, gyorsan lehűtjük. Hozzákeverjük az apró darabokra tépett gombához.
A saláta keveréket, ha szükséges megsózzuk, a mogyoróolajjal meglocsoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük.
Fasírttal tálaljuk.
Megjegyzés: a fenti saláta recept rózsás ágú korallgombával is finom.
vasárnap, október 09, 2011
Tintaleves mellé tele kosár gomba :-)
vasárnap, szeptember 18, 2011
Májas májgomba
Mostanában csak az elszántan keresgélő gombász talál a fákon ehető taplókat a hosszan tartó szárazság miatt , itt a Budai hegyekben. Be kell érnünk géva- illetve májgombával. Normafai sétánk után került asztalunkra a szegény ember beefsteak-jeként számon tartott vörös húsú májgomba.
Íze savanykás, bár felszeletelve kiáztatható, de legjobb olyan ételt főzni belőle, melyből nem kiabál ki az enyhén savanyú íz.
Hagyományos, anyaghányadra bontott receptet úgyis régen írtunk, legyen most ez kivétel.
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
15 dkg májgomba
1/2 dl víz
1/2 dl száraz fehérbor
kakukkfű, borsikafű
liszt, só, bors
1 csokor petrezselyem
A csirkemájat megtisztítjuk, sózott, borsozott lisztbe forgatjuk és kevés olajon kisütjük.
Az elkészült májat a tűzálló edény (jénai) aljára tesszük.
Megtisztítjuk a májgombát (ha idősebb, a pórusos részét eltávolítjuk, mert az főzés közben elnyálkásodik), majd apró darabokra szeljük. A gomba fához kapcsolódó nyél részét, ha keménynek érezzük ne használjuk fel. A gombaszeleteket többször váltott vízben kiáztatjuk, hogy savanykás ízéből veszítsen.
Kis fej vöröshagymát megfonnyasztunk, majd rádobjuk a gombát, sózzuk és zsírjára sütjük.
Az elkészült párolt gombát rátesszük a tűzálló edényben lévő májra.
1/2 dl vízben kiforraljuk a fűszereket, és a májra öntjük, majd hozzáadjuk a ½ dl száraz fehér bort. Sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
Köretként frissen sütött krumpli lángost adunk hozzá, melynek tetejére halmozzuk a májas májgombát. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem levelekkel meghintjük.
A májgomba és a bor halvány savanyú íze miatt mellőzhetjük a húsos ételekhez megszokott savanyúság feladását.
vasárnap, szeptember 11, 2011
Gombával töltött hamis csirkecombok
vasárnap, július 17, 2011
Vargányás diós tőtike mángold levélben
Tavaly nyáron Zemplénben (Óhután) tanultuk a receptet egy háziasszonytól. Azóta többször elkészítettük, vendéget is hívtunk rá, nem vallottunk vele szégyent. A gondot mindig a zöld köpeny beszerzése jelenti. Eredetileg szőlő levélbe kellene, de itt Budapesten nem jutunk hozzá zsenge szőlőlevélhez. Így már próbáltuk zsenge karalábé levélbe, de a mostani mángoldos változat jobbra sikerült.
Egyforma, üde mángold levelet (8 db.) vettem a Fény-utcai piacon őstermelő nénikétől. Lemostam, majd egy pillanatra sós-forró vízbe mártottam, hogy megpuhuljon, és hajtogatni lehessen. (Vigyázat a pillanat tényleg annyi legyen, különben tartását veszti a levél!)A vastag fő eret a levél közepéig kivágtam, majd a két levelet ellentétes oldalán, résmentesen egymáshoz illesztve egységes felületet kapva a levél készen állt a töltésre.
5-6 szem (20 dkg.) vargányát apóra vágtam, jó minőségű vajon zsírjára sütöttem, sóztam. Kb. 10 dkg. diót apróra vágtam vagy aprító géppel darabosra őröltem. (Szabadon választható a művelet.) Figyelve a pörkölésre megpörköltem, de nem égettem oda :-) A pörkölt diót ráöntöttem a gombára és összekevertem, majd a levelekbe töltöttem.
A köretet közben férjem-uram kitalálta és el is készítette, megmaradt 10 dkg-nyi. sült hús felhasználásával. . A krumplit héjában megfőzte, meghámozta, félbevágta , belsejét karalábévájóval óvatosan kiszedte. Maradék sült húst kis hagymán lepirította, szalonnával, fokhagymával fűszerezte. A krumpliból kivájt összetört „törmeléket” a hússal és 1 nyers tojással összekeverte és a kivájt krumpliba visszatöltötte, illetve a jól megpúpozta a felületet vele.
Reszelt sajtot, tejfellel, kis tejszínnel összekevert, és a kivajazott jénaiba tett töltelékekre ráöntötte. Sütőben addig sütötte, amíg a mártás rá nem pirult.