péntek, február 03, 2012

Borjúmájhab téli szarvasgombával






Hozzávalók:

20 dkg. borjúmáj
20 dkg borjú comb
25 dkg vaj
½ hagyma
só, őrölt bors babérlevél a fűszerezéshez
½ dl brandy
3 dkg.-os téli szarvasgomba, melynek 2/3-át  5 dkg. vajba belereszeljük és 3-4 napig érleljük.
a maradék darabot az elkészült májhabra reszeljük tálaláskor.


A májat ereitől, hártyáitól megtisztítjuk. A felaprított hagymát 5 dkg. vajon megfonnyasztjuk. A húst és a májat nagyon apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, babérlevéllel fűszerezve 5-6 perc alatt megpirítjuk. Sóval, borssal, brandyvel megízesítjük, és lefedve további 10 percig pároljuk. Kihűlés után aprítógépben simára dolgozzuk. Majd a 20 dkg vajat és az érlelt szarvasgombás vajat is apránként hozzáadva, botmixerrel kihabosítjuk, simára eldolgozzuk

A formát nedves fóliával kibéleljük, belesimítjuk a masszát, és hűtőszekrényben kidermesztjük. Tálaláskor deszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, megszórjuk szarvasgomba reszelékkel. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, pirítós kenyérrel tálaljuk.

(A gomba mennyisége (nagysága) pénztárcánkhoz mérten növelhető :-))
Bejött az elképezésünk, hogy a borjúmáj halvány ízeit szépen kiegészítette a szarvasgomba.

2 megjegyzés:

Liscsinszky Miklós írta...

Fincsi! Gondolhatod, hogy ugyan ezt el tudom képzelni tojássárgájával dúsított felfújtként is.

Szilvásy Dénes írta...

Nosza Liscsim ne álmodozz, alkoss! Mi már el is képzeltük, hogy megkóstoljuk :-)))