Családi ünnepre készült a meglepetés.
Délelőtt ½ csirkemellel együtt ledaráltunk, vajon párolt diónyi hagymát, sovány cikk fokhagymát. Sóval, borssal és csipetnyi őrölt szegfűborssal fűszereztük, két kávéskanál konyakot és 1 evőkanál chardonnay bort adtunk hozzá, jól összedolgoztuk.
40 dkg-nyi kacsamájat erektől, inaktól megszabadítottuk, szeletekre vágtuk, meglocsoltuk egy kis pohár aszúval. A mélyhűtőből kivett vargánya kalapokat forró vajon, pici sóval átsütöttük. Majd mindent a hűtőbe raktunk, hadd érlelődjenek az ízek együtt.
Így előkészítvén az ünnepi vacsorát elmentünk kirándulni (szétázni a januári zivatarban).
Este egy szögletes sütőformát keresztben kibéleltük vékony, húsos baconnal, a hozzávalókat pedig sorba, az edénybe beleraktuk.
1 sor húspép, rá felszeletelt (elősütött) gombakalapok, majd erre kacsamáj. Ezt megismételtük, és húspéppel zártuk a sort. A felső sorra ráhajtottuk a bacon szeleteket, ahová már nem ért el a szalonna, ott pótoltuk. Fóliával lezártuk, vízfürdőbe állítva 3/4 órát pároltuk, majd levettük a fóliát és ½ órát, a szalonna pirulásáig tovább sütöttük.
Tálra kiborítva szeleteket vágtunk belőle, s a pástétomszeletet pirított kenyéren tálaltuk, köretnek házi őszibarackbefőttet és borba áztatott szárított cseresznyét adtunk hozzá.
A közösen elkészített ünnepi fogáson mindketten jól meglepődtünk, falatozás közben egymást dicsérgettük, hogy milyen kis ügyes meglepetést tudunk készíteni (ha akarunk) :-)
5 megjegyzés:
Szinte már előre kitaláltam, hogy Tőletek származik ez a pazar recept,nagyon szeretem az ilyeneket! Hamarosan én is elkészítem!Szeretettel üdvözöllek Benneteket!
Rusztikus.
A cs mell pirébe tett 2 kk konyakot én a kacsamell pácolásához használtam volna. :)
Volt kacsamell? Én kacsamájnak olvastam. Nagypapi te már lehet, hogy elfogyasztottad a két púpozott evőkanál konyakot?
Minden esetre a karácsonyi ünnepek alatt összement ruhák miatt is szivesen nézegettem ezt a szépséget, mert úgy tűnik, hogy nemcsak a szemnek, és szájnak, de talán ha a bacont leszámítjuk, a kalóriák se vészesek.
Persze hogy kacsamáj.
A kalóriaszegénységben azért bacon nélkül se bízzál, a máj tömény zsír.
Van egy flaska Hennesy a háznál, de amíg tart a Janneau, addig nem bontom ki :)
A franciák csinálják ilyen rusztikusra a vadhúsos pástétomokat.
Az a huncut kacsmáj jobban szereti Gundelék aszúját, mert abban lubickolt majdnem fél napig, bár a konyakos fürdő is meggondolandó, az sem ronthatja meg :-))
Megjegyzés küldése