hétfő, március 15, 2010

Tök, tartalom, vargánya, forma

Tartalom és forma összhangja: erre a receptre kiválóan illik ez a megállapítás.

Vargánya, felkockázott sütőtők, megtisztított, felaprított hagyma, zöldfűszerek, oliva olaj, tejszín, tokjai furmint… a főzéshez előkészített és egymás mellé pakolt tételek már önmagában is kecsegtető látványt nyújtanak!

Első lépésként az üvegesre pirított hagymára rákerül a tök, kevés alaplé, pár korty tokaji – ez a keverék 15-20 percen keresztül fő. Ekkor következik a felszeletelt vargánya, majd jöhetnek a fűszerek. Újabb 20 perc figyelmes törődés és az utolsó fázishoz érkeztünk: a levesből a kéziturmix krémlevest készít (a „formája kedvéért” pár vargánya szeletet megtartunk), jöhet a kevéske tejszín, egy utolsó „rottyantás” – és kész a leves.

Tálalás: a kivájt tök héjában.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök jó, de ne tökölj vele sokat :-)

Üdv

Labael

nagypapi írta...

Olyan lassan jössz, hogy elmegyek, mire ideérsz...:)

nagypapi írta...

Lehet, hogy mégsem vargányából készült a krémleves?
Felhívom Zacher dokit...)

Tendrei írta...

Nagypapi

... hamar munka az ördögé...!

nagypapi írta...

Furmint helyett egyszer próbáld ki száraz sherryvel. (jobb híján szamorodnival)

schteca írta...

A hétvégén kipróbáltam, persze szárított vargányával és száraz tokaji szamorodnival. Nem tudom, hogy volt-e olyan, mint az eredeti, de nagyon finom lett, annak ellenére, hogy nem tökből ettem.

Tendrei írta...

...annak ellenére, hogy nem tökből ettem...

A tökhéj csak a "marketing"...!