Ezt a receptet három különböző receptből ollóztam össze, és azért kapta ezt a kissé ellentmondásos címét, mert minden hozzávaló megtalálható egy másodosztályú agglegényháztartásban, (főleg ha gombász az illető) ugyanakkor bármilyen alkatrésszel is bővíthető, ami szembe jön a polcról.
Tehát nyugodtan kikiálthatjuk konyhatakarítás melléktermékének, és úgy néz ki, mintha valami érdekes izgalmas kaja lenne, és csak másodszori szedésre derül ki, hogy csak egy kis kenyeret eszünk valami gombáskrémmel. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, csak be kell a sütőbe dugni fogyasztás előtt.
Hozzávalók : vékony szeletekre szelt másnapos kenyér, fagyasztott, vagy szárított gomba, jó a friss is, de kinek van januárban? Néhány tojás, maradék fehérjék, ha vannak, valami zsiradék, esetleg hagyma.
A kenyérszeletekkel kirakunk egy tortaformát. Ha nincs az agglegénynek, egy jénai edény is megteszi A közöket tépett darabkákkal kipótoljuk. Az apróra vágott gombát hagymás zsíron kicsit megsütjük, de maradhat leve, legyen híg, hogy a kenyeret majd eláztassa. Továbbá megnézzük a hűtőben nincs-e lejárt szavatosságú majonézünk, vagy tejfelünk, azt is hozzáadjuk.
Tehát nyugodtan kikiálthatjuk konyhatakarítás melléktermékének, és úgy néz ki, mintha valami érdekes izgalmas kaja lenne, és csak másodszori szedésre derül ki, hogy csak egy kis kenyeret eszünk valami gombáskrémmel. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, csak be kell a sütőbe dugni fogyasztás előtt.
Hozzávalók : vékony szeletekre szelt másnapos kenyér, fagyasztott, vagy szárított gomba, jó a friss is, de kinek van januárban? Néhány tojás, maradék fehérjék, ha vannak, valami zsiradék, esetleg hagyma.
A kenyérszeletekkel kirakunk egy tortaformát. Ha nincs az agglegénynek, egy jénai edény is megteszi A közöket tépett darabkákkal kipótoljuk. Az apróra vágott gombát hagymás zsíron kicsit megsütjük, de maradhat leve, legyen híg, hogy a kenyeret majd eláztassa. Továbbá megnézzük a hűtőben nincs-e lejárt szavatosságú majonézünk, vagy tejfelünk, azt is hozzáadjuk.
Maradék tojásfehérjéket kissé felverve, a sárgát csak úgy hozzákeverjük. Ráöntjük a kenyérszeletekre a felét, majd megint kenyérszelet, és a másik fele. Reszelt sajttal betakarjuk, és félretesszük pihenni. Fogyasztás előtt fél órával sütőbe tesszük, és középmeleg sütőben megsütjük.
4 megjegyzés:
Két dolog nem történik az agglegénykonyhán: a tojás szétválasztása sárgára-fehérjére, meg hogy félrerakja pihenni fél órát. Ha már végre rászánta magát, hogy nem zsíroskenyeret főz...
Liscsim hogy neked milyen igazad van!!! Látod ez van, ha az ember csak elméleti filozófus, és nem próbálja ki gyakorlatban is az agglegénységet. Márta néni
Az agglegény-briósról is lehetne tudni valami közelebbit? :)
Az csak sima kalácstészta mazsolával muffinsütőben sütve, ha már úgyis meleg a sütő. Bár már nem igazán emlékszek, hogy azért volt meleg a sütő mert kalács sült, és a gombás volt mellette, vagy fordítva. Mártanéni
Megjegyzés küldése