szombat, december 06, 2008

Csülök gombászné módra :-)
Az egyik újság nosztalgia számában láttuk a cipóban sült csülök képét 1983-ból.
Ezt a 25 éves receptet nem volt szívünk kihagyni, de a gombásítását sem .
A csülök sütéséhez időben hozzá kell fogni, hogy ebéd legyen belőle, ha annak szánjuk.

A csülök bőrét kockásra vagdaltam, besóztam. Kis ideig állni hagytam, hogy a só átjárja.
A csontok végénél a húst meglazítva fokhagyma szeletkéket dugdostam a belső járatba, s a bőr alá, ahol lehetett. A csülköt megfelelő jénai edénybe tettem, kevés forró zsiradékkal nyakon öntöttem, alá kevés vizet öntve, lefedve pároltam majd két órán át.
Ekkor a fedőt levéve a bőrét ropogósra a húst puhulásig – időnként pótolva az elpárolgott vizet – sütöttem.
Közben héjában megfőztem három szem krumplit, majd áttörtem. Hozzá kevertem lisztet, sót, 1 tojás sárgáját, meg ½ dl. tejben felfuttatott fél élesztőt. Jól összedolgoztam, majd 2 órára félretéve kelesztő tálban megkelesztettem.
A mélyhűtőből kivett gombaragut (kockára vágott vargánya, rizike, májusi pereszke) kevés zsiradékkal és hagymával megpároltam, sóztam, borsoztam, 1 cikk fokhagymát adtam hozzá felaprítva, az egészet zsírjára pirítottam.


1 tejben áztatott, kifacsart zsemlét hozzáadtam, petrezselyemmel, tojással összedolgoztam.
A kissé meghűlt csülökből a csontot kihúztam, a tepertővé sült bőrét lenyúztam.
A csont helyére a gombás masszát betöltöttem, majd az 1 cm vastagságúra kinyújtott megkelt tésztával becsomagoltam. Tetejét 1 tojás sárgájával bekentem, forró sütőben míg a teteje szép színt kapott, megsütöttem.
Sült sárgarépa chipsszel és savanyúsággal körítve tálaltam, bár önállóan, kis savanyúsággal is elég lett volna. De legalább kipróbáltam a sárgarépa chipset :-)Mivel nem éppen fogyókúrás volt ebédünk, utána egy órát sétáltunk az erdőben, vezeklés gyanánt :-)
Hidegen, szendvics helyett is kiváló étel.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű és biztos nagyon finom-ki fogom próbálni, köszi az ötletet-Judit.

Zsuzsa írta...

Ide ezzel a kisgömböccel, de azonnal! :))

szysssz írta...

Kűdöm fénypostán - csak nyisd ki az ablakot! :)

KataKonyha írta...

Nahát, ez egy nagyon finom étek lehetett! Már annyiszor akartam cipós csülköt sütni, lehet, hogy erre vártam?!

Névtelen írta...

Én még csak sima csülökkel csináltam gomba nélkül, de így a liliom bearanyozása lehetett. Nem mertem bevállalni a szeletelést, így inkább adagonként egy-egy cipót sütöttem. Nagy profizmus, hogy így fel tudtad szeletelni.

Névtelen írta...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

藍心湄Blue írta...

That's actually really cool!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,做愛,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟