kedd, július 07, 2009

A kárászi gombafesztiválon első díjjal jutalmazott netgombász menü

Ispánki vegyeszöldség leves gombával (Maple és Csaba módra)

Kevés szalonnát kiolvasztva, plusz víz - apróra vágott hagymát párolunk.

Ha többféle hagymánk van, nosza, bele mindegyikből.

Közben a megtisztított fehér-, és sárgarépákat felkarikázzuk, zellert és két-három szem krumplit kockára vágunk. Petrezselyemből, zellerlevélből nagy csokrot kötünk, ha van megmosunk kevés kelkáposzta levelet, néhány karfiolrózsát. (ha nincs az sem baj)

Jöhet hozzá még egy maroknyi borsó is, zsenge borsóhüvely - ha tavasszal főzünk. Zöldpaprika, paradicsom, kettészelve, pár szál zöldbab csak előnyére válik.

Ezt a zöldségmixet ráhelyezzük a hagymaágyra, néhány percig pároljuk, megszórjuk pirospaprikával (kevés erőset is lophatunk bele), borssal, sóval, majd felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel. Nem szórunk bele más fűszert, a felsoroltak elég sokféle ízt adnak, ezeket bármilyen aromás fűszerrel kár lenne elnyomni.

Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, beledobunk kevés gombát.

Ha van frissen szedett, kemény, ropogós galamb, ha nincs, jöhet némi szárított vargánya - ez is évszaktól függő...

Amikor megfőtt, kiemeljük a levélcsokrot és már tálalhatjuk is a zsenge tavaszi, vagy az erősebb aromájú téli változatot.

Tulajdonképpen mindenféle zöldséget felhasználhatunk, ami kéznél van és leves alapanyag lehet. Mennyiséget nem írunk, minden a fogyasztók számától és a rendelkezésre álló anyagtól függ.


Netgombász tokány (Szysssz módra)

A sertés lapockát rövid tokány formára vágjuk. Apróra vágott hagymával és zöldpaprikával bográcsba tesszük. Saját levében pörköljük, forgatjuk, így adja ki a hús az ízét igazából. Amikor majdnem puha a hús sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá apróra vágott újhagymát zöldjével, nyúzott paradicsomot felkockázva és hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt, közel azonos súlyú gombát. Együtt készre főzzük.

Közben öreg krumpliból, lisztből, apróra vágott hagymából és fokhagymából, sóval, borssal, majoránnával fűszerezve elkészítjük a tócsnit. Pár kanál mangalica zsírt is hozzákeverünk, mivel vaslapon parázs felett sütjük a tócsnit, így sütéskor a vékonyan kizsírozott vaslapra nem ragad le a tészta. Fakanállal tenyérnyi adagokat szaggatunk a vaslapra, melyet vékonyra lapogatunk. Mindkét oldalát pirosra sütjük.

A tócsnit falapra tesszük, ráhalmozzuk a gombás tokányt, tetejére apróra vágott petrezselymes tejfelt csöppentünk, paprika karikával és paradicsomszelettel díszítjük.


Gombarudi (lilapereszke módra)

Vajastésztából sütőformán előre elkészítjük a kb. két harapásnyi rolókat.

A zsenge , 2-3 cm-es kockákra vágott gévagombát, akár a gyümölcsöt kandírozzuk. (A kandírozás menete: sűrű cukorszirupban, kevés citromhéjjal fűszerezve 3-4 napon át, reggel és este a gombát felfőzzük és kihűtjük. Amikor a szirupnak szinte már nincs leve, a műveletet befejezzük, aszalógépben kiszárítjuk, majd porcukorba forgatva kis dobozkában tároljuk. )

Túrókrémet készítünk. A túróba ízlés szerint porcukrot, reszelt citromhéjat, kevés tejfelt keverünk és botmixerrel összedolgozzuk. A kandírozott gévagombát apró darabokra vágjuk, a túrókrémhez adjuk. Nyomózsákkal megtöltjük a rudak belsejét.

A menü tálalásáról és a terítékről beszéljenek a képek.

10 megjegyzés:

Unknown írta...

A leveshez én egy órát(legalább)bajlódtam egy csomó őrségi, jó agyagos szegfűgombával! Meg a tiszta, ami a panzió kertjében termett. Végül ez nem is kellett bele? :((

Bandi írta...

Az a tokányban kötött ki nem?

Szilvásy Dénes írta...

A leves receptjét Maple küldte, azt változtatás nélkül írtuk be. A szépséges szegfűid ott vigyorogtak a levesben.
A tokányba csakis róka és vargánya került.

Névtelen írta...

Ó, liscsim, bocsáss meg, de kimaradt a szegfűd. Mea culpa.
Esetleg szyssz belejavíthat, majd írok neki.
map

Cukroskata írta...

Gratulálok :-)

Unknown írta...

Semmi- semmi, csak megijedtem, hogy pont az én melóm volt felesleges. Amúgy a roló előkészítő brigádot is szegfűgombával szponzoráltam, hogy a személyes közreműködésem hiányát ellensúlyozzam...

István Bagi írta...

de szép kerek! Gratulálok!

Névtelen írta...

Én ebben az egészben azt értékelem nagyon, hogy mindez nem otthon, a saját konyhában történt, ahol oda nyúlok és ott van, hanem idegen helyen a vitt cuccokkal komoly logisztikai feladat lehetett. Gratula a csapatnak.

lilapereszke írta...

Szia Márta! A praktikus gondolkodásod megint csillogtatod :-)
Igen, a fanyelű étkészlet, a teritő, a cserép edények, a falapok, a süteményes kosár, a bogrács, az előkészitésre szánt edények, a darálók, a hűtőtáska, kések, stb., mind-mind gondos vállalások eredményeképpen a helyszinre szállitódtak:-) Egyedül a hűtőszekrény hiányzott, bár volt olyan résztvevő, akiknél az is volt.
Az utolsó percben derült ki, hogy nincs merőkanál, nincs pohár, azért a házigazdánk szaladt haza a szomszéd faluba:-))
Pedig sokan átgondoltuk a dolgokat mégis becsúszott egy kis hiba.

nagypapi írta...

Szép volt "fiúk"!!! :)