szerda, július 22, 2009

Szarvasgombás ételek versenye

Remélem többen is elindulnak a blog szerzői és barátai közül ezen a különleges versenyen. :))
A részvételen kívül mindenkit szeretnék arra is megkérni, hogy segítsen népszerűsíteni a ezt a versenyt és a Hőgyészi Szarvasgomba Búcsút.
Jó szerencsét!



2009. szeptember 12-13
-án kerül megrendezésre a
Hőgyészi Szarvasgombász Búcsú. A rendezvény szervezői a fesztiválhoz kapcsolódóan receptversenyt hirdetnek amatőr szakácsok részére, amelynek célja a magyar szarvasgomba népszerűsítése és gasztronómiai felhasználásának ösztönzése.

A verseny menete:
A pályázat kétfordulós, először két, tetszőleges szarvasgombás étel receptjének és fotójának benyújtását kérjük. Az egyik étel főétel legyen. A beérkezett pályamunkákat a szakértőkből, séfekből és szakújságírókból álló zsűri értékeli, és kiválasztja azt a legfeljebb 12 résztvevőt, akit meghív a Hőgyészen, 2009. szeptemer 12-én tartandó döntőre, ahol a versenyzők megfőzik az egyik – a zsűri által meghatározott – ételt.

Díjak:
A hőgyészi verseny döntőjének valamennyi résztvevője 25.000 Forint értékű csomagot kap szarvasgombás termékekből és eszközökből.

· I. díj: 1 kg szarvasgomba (Tuber uncinatum, igény szerinti ütemezésben és tartósítási tanácsokkal)

· II. díj: kétszemélyes meghívó egy szarvasgomba-keresésre és az azt követő vacsorára

· III. díj: szarvasgombás főzőtanfolyam és vacsora egy neves séffel


Szarvasgomba beszerzése:

A benyújtandó recept elkészítéséhez szükséges szarvasgombát a pályázó szerzi be, akár a szervezőktől, akár más forrásból. A szervezők erre a célra nagykereskedelmi áron biztosítanak szarvasgombát. Aki ezzel élni szeretne, kérjük jelezze az info@szarvasgomba.hu címen.

A hőgyészi döntőn felhasználandó friss szarvasgombát a szervezők térítésmentesen biztosítják, a versenyzőkkel egyeztetett mennyiségben és minőségben.


Ki pályázhat?
A kiírás amatőr szakácsoknak szól. Amatőr szakácsnak azt a személyt tekintjük, akinek nincs szakács végzettsége, és nem dolgozik étteremben vagy konyhán szakácsként vagy segédszakácsként.

Értékelési szempontok:
Az első körben benyújtott receptek esetében a koncepció a meghatározó, mivel nincs lehetőség az ételek tényleges megkóstolására (tehát a pályamű elfogadható úgy is, ha a versenyzőnek nem állt módjában friss szarvasgombát beszerezni.)
A recepteknél elsődleges szempont a szarvasgomba karakteres ízének kiemelése, megőrzése. Ezen kívül fontos szempont az összbenyomás, a szezonalitás, a kivitelezhetőség és a harmónia.

A pályázat a következőket tartalmazza:

Név, elérhetőség (e-mail cím, telefonszám)
Két étel elnevezése és pontos receptje (technológai leírás, anyaghányad)
Fotók a két elkészített ételről (a fénykép minősége nem befolyásolja az értékelést)

A pályázatok beküldésének határideje: 2009. augusztus 17.


Beküldési cím:
info@szarvasgomba.hu

Az első forduló eredményének kihirdetésének időpontja: 2009. augusztus 20.


További információk:

A teljes kiírás megtalálható a
www.szarvasgombanapok.hu honlapon és a Chiliésvanilia blogon is , a döntő lebonyolításának részleteiről pedig részletes tájékoztatót is küldünk a kiválasztott résztvevőknek.

10 megjegyzés:

nagypapi írta...

A verseny idején ugyan Hőgyész közelében leszek (Lengyel,)de gondolom, "távfőzni" nem lehet.
Meg aztán, mit is kezdenék 1 kg szg-val? :))

István Bagi írta...

kár :( azért még fontolt meg, hiszen a zsebedben az első díj ha elindulsz!

lilapereszke írta...

Igen, igen, NP tessék megfontolni!!! :-)
Hypogea: A versenykiírást és a feltételeket olvasván egyre inkább sajnálom, hogy ennyire tapasztalatlan vagyok szarvasgomba gasztronómia terén :-((

István Bagi írta...

Lilapereszke,
ez nem lehet kifogás, gasztronómiai és gombászati tudásod (és más gombákkal keverési lehetőség) egész jól kompenzálná a hiányt ha egyáltalán van :)

lilapereszke írta...

Te gaz csábító Hypogea! :-)) Igaz, ide is csak a te biztatásodra keveredtem. Bizonyos kényszerek miatt 10 évig gombát-gombával ettem, onnan van némi tapasztalatom a kalapos világ ízvilágáról. Hát most mit csináljak, ha kimaradt az életemből a szarvasgombás 10 év? :-))) Kösz a biztatást, de tényleg szarvasgomba analfabéta vagyok. De a szarvasgomba kalapos gomba házasításán tényleg elgondolkodom.

István Bagi írta...

:) oké szívesen adok szarvasgombát hogy jobban tudj gondolkodni :)

Névtelen írta...

Nagypapi olvass figyelmesebben. Az l kg gomba a kivánt ütemezésben. Tehát ha akarod holtodig kitart havi-félévi 20-30 g-os ütemezésben.

lilapereszke írta...

:-) Köszi, nagyon aranyos vagy, majd jelentkezem, ha egyszer csak meglátogatna véletlenül az ihlet.

Unknown írta...

Hypogea! Engem is megihlethetnél, mondjuk G. Andi közreműködésével, hátha lesz ötletem...

István Bagi írta...

folyamatban :)