szombat, március 27, 2010

A tavasz lehelete: medvehagyma, turbolya kucsmagomba

Ez a hármas évről-évre szerencsés együttállásban jelenik meg, természetesen nagy örömünkre.
A medvehagymának számos felhasználása ismert, a turbolya már kevésbé használatos a mai konyhán, de finom, jellegzetes aromája miatt kár lenne mellőznünk.
A mai kirándulás után csak gyors ebéd készült: medvehagymás, tejszínes pulykaragu kucsmagombával, turbolyás rizzsel.
A hozzávalókból hús nélkül is kellemes fogás készíthető; a főtt rizst összedolgozzuk a leforrázott, összevágott kucsmagombával, medvehagymával, dúsítjuk reszelt parmezánnal, adunk hozzá egy egész tojást, és összedolgozzuk. Persze közben fűszerezzük ízlésünk szerint.
Evőkanál segítségével formázzunk hengereket, forgassuk zsemlemorzsába, majd bő olajben süssük ki. Turbolyás tartármártással adjuk fel.

4 megjegyzés:

Tendrei írta...

Nagyon szép történet! Nekem különösen tetszik benne, hogy teljesen az évszaknak megfelelő. A magam részéről medvehagymát először csak két éve láttam, de mára én is beálltam a rajongók táborába. Az egész ételnek hangulata van!

nagypapi írta...

Az sem elhanyagolható, hogy mindhárom hozzávaló (hús ugyebár mindig kapható frissen) kitűnően fagyasztható, ill. szárítható, szinte ízveszteség nélkül.

lilapereszke írta...

A már-már mi mást is lehetne csinálni ezekből az alapanyagokból egyszerűségével, gusztusosan tálalt ebédke. Tetszik.

Fűszerház írta...

Hát így reggel olvasva:egyrészt megjött az étvágyam, másrészt a gyerekori kirándulások emlékei is a felszínre törtek...

Köszönöm