vasárnap, március 07, 2010

Vargánya, bodzaszörp, erdőíz



A dolog azzal a csodálatos csomag fagyasztott vargányával kezdődöttt, amit tegnap délelőtt láttam meg a szomszédos üzletben. Egy napot sem bírt ki a mi hűtőnkben maradva... (s közben milyen aromák áradtak belőle...!).

... közrejátszott még két délelőtti séta az üres erdőben - nehezen telnek ezek az utolsó "gombátlan hetek".

Nos, némi könyv olvasás után (Carluccio...) egy tejszínes, gombás tészta képe bontakozott ki előttem, natúr pulykamellel. Előkészületnek a hús kapott egy nap pácolást (kicsit, az erdei hangulathoz kötődően, vadasabb pácban). A közvetlen folyamat elején apróra szeleteltem három gerezd fokhagymát, petrezselymet, kikészítettem az oregánot, a zsályát, a borsot, a sót és felaprítottam a még majdnem fagyos vargányát. Közben a tészta bekerült a főzővízbe.

Kevés olajra rá a fokhagyma, közvetlenül után a gomba, a petrezselyem. Két perc múlva az egész kapott egy fél deci tokajit, majd nem sokkal később a további fűszereket. Közben a tészta (7 perc után) elérte a kívánt állapotot, így mehetett a gombás serpenyőbe és jött újabb pár cseppnyi bor valamint kevéske chili. Ujabb két perc után jött a tejszín az egészre - és gyakorlatilag elkészültünk - tényleg csak a parmezán szórás maradt hátra.

A másik serpenyőben kisült a hús - a tálaláshoz bodzaszörp (saját...) adta meg az utolsó színt és ízt. Igazi, "erdei" aroma - talán már csak pár héttel az első, "igazi" gombázás előtt.
















4 megjegyzés:

nagypapi írta...

Jó ez így!
A vadasabb pác mit jelent?
Tényleg csak a kötelező kötekedés kedvéért: én szélesmetéltet használtam volna

Tendrei írta...

A szélesmetéltet osztom. Igazából annyira biztos voltam benne, hogy van itthon, hogy csak a legvégén vettem észre az ellenkezőjét... A vadasabb annyit tesz: nem pulykának való pácot vagy szárnyaspácot használtam, hanem kimondottan vadakra tervezettet. Több babérlevél darab, boróka stb. van benne.

schteca írta...

Ez nagyon finom lehet, a "vadasabb" pác is tetszik. Ki fogom próbálni, de a bodzaszörpöm sajna, nagyon régen elfogyott.

Tendrei írta...

Viszont már nemsokára itt az idő, hogy frissítsük a készleteinket!!!