vasárnap, július 11, 2010

Ajándék „fogasra” aggatott vargányák :-)




Kedves barátunktól kapott fogashoz ki kellett találni már egy ünnepet, ne már csak egy sima vasárnapi ebéd legyen belőle. Le quatorze juillet, ha jól számolom még két nap, így maradtunk a vasárnapi vargánya ünnepénél :-)

Tegnap néhány érett vargánya is a kosarunkba került. Ez a fele-fele arányú (zöld-fehér) vargányakalap a legideálisabb állapot rántott gomba, illetve vargányaszósz készítéséhez. A zsemlemorzsás burok a vargányakalap zöld részét, mint valami selymes krémet zárja magába, beleharapva mennyei ízekkel olvad szájpadlásunk falára. Krém készítésénél sem utolsó a színvilága, zöldes színével nagyban eltér a megszokott barnás – drappos gombaszósz színétől. Most természetesen gombaszósz készítése volt soron.

A halat 1 órával előtte halványan megborsoztam, sóztam.

Oliva olajon serpenyőben pirosra sütöttem. Köretnek csíkokra vágott párolt, sütött karalábét és gombaszószt tálaltam hozzá.(Diétázunk, vagy mi a szösz !!!!:-)))

A gombaszószhoz a vargányakalapokat vajon, 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymával, kis sóval lepirítottam, majd tejszínes besamelmártásba keverve, robotgéppel pürésítettem.

Remek ebédünk alkalmával Pali barátunk neve legyen áldott. :-)


6 megjegyzés:

trendo írta...

Biztosan pazar ebéd volt! :) Én karalábé helyett zellert szoktam ilyenkor sütni hozzá. Kóstold meg egyszer (bár, aki karalébét süt, az biztosan mást is szokott:)

Szilvásy Dénes írta...

Megkóstolnám, csak lenne már megint fogas a háznál :-)
Jójazazeller és még csodahatása is van :-)

trendo írta...

Csak az adagolása kényes :) Egy barátom annyit evett belőle, hogy utána nem tudott felállni :))))

nagypapi írta...

A kép arányaiból itélve ez inkább fogaska, de inkább süllő, ami nem baj, mert ízben majdnem ugyanaz, legfeljebb utóbbiban több a kicsi szálka.
(Amíg nem ripakodnak rám, hogy zellert köll ennem, addig csak az íze miatt teszem...)

trendo írta...

Amúgy a sárgarépa is növeli a férfiasságot! Csak jól oda kell drótozni :)

nagypapi írta...

Igen, fiatalon erre még felszysssz-en az ember...:))