vasárnap, július 11, 2010

Gombával rakott bébi cékla



A piacon két csomag bébi céklát vásároltam. Mivel nem tartozom a céklatermelők kasztjába, megkérdeztem, hogy a levelével mit lehet kezdeni?

Jó lesz az tőtikének – volt a válasz.

Khmm, ezek az apró levelek? No, majd meglátjuk.

A céklákat héjában megfőztem. A rókagombát és a trombitagombát külön lábosban vajon kevés sóval megpároltam. Csirke mellét (lehet pulyka, sertés ki mit szeret) ledaráltam.

Kevés tejben áztatott zsemlemorzsával, megpárolt vöröshagymával, sóval, borssal és egy egész tojással összekeverve kenhető masszává gyúrtam.

A cékla leveleket kis vízzel a mikróba tettem, hogy egy kicsit összeessenek, hajtogathatók legyenek. Meg kellett állapítanom, hogy csak babakonyhába illő mennyiségű húsgombócok férnek bele. :-(( Így türelem híján letettem a céklaleveles tőtike gyártásról.

Egy jénai edényt kivajaztam, kibéleltem a levelek felével. Erre kentem egy húsréteget, melyen elhelyeztem a megpárolt gombákat. Kicsi vajjal meglocsoltam, hogy a kissé száraz mellehúsa szaftosabb legyen. Erre került egy céklalevél réteg, majd megint hús, amibe belenyomkodtam a félbevágott, meghámozott bébi céklákat. Letakartam a megmaradt levelekkel, tejföllel meglocsoltam, sütőben megsütöttem.

A nagy nyári hőségben meleg ételre nem vágyván, másnap ebédre felkockázva, hidegen fogyasztottuk.

A cékla natúr íze a tejfellel kellemes „savanyúság” érzetét keltve pompásan illett a hús-gomba pároshoz. Na és mi van a céklalevéllel? Abszolút semleges a pályán, de fontos tartozék és tényleg kár lett volna kidobni.
(Az egészet többes számba kellett volna írni, mert Dénes is részt vett a főzőcskében, ahogy azt illik is egy jó férjnek :-)))

5 megjegyzés:

trendo írta...

Elkészítettem a receptedet, vagyis (praktikus okokból) annak egy változatát. Már öreg céklát is nehezen kaptam, de végül sikerült beszerezni. Csirkehús helyett darált pulykacomb került bele (az ízletesebb szerintem) és shi-take és csiperke vegyesen.Valamint egy kis maradék gombapor, többféle gombából összeállítva. Jelentem, bevált! :) Köszi a receptet!
Trendo a Gastrodamustól

lilapereszke írta...

Örülök, hogy a fantáziádat beindította a céklás gombás rakott hús. A poén a bébicékla levelének felhasználása volt nálam :-)
Az öreg céklát biztos nem levéllel árusították. Kérdem, akkor mit használtál helyette? :-)

trendo írta...

Karalábé leveleket, amit már töbször is használtam sikerrel főzelékbe stb. :)

Trendo a Gastrodamus blogból

lilapereszke írta...

Az nagyon jóóóóóóó! Én is felhasználom a levelet, amikor töltött karalábét főzök. Ki győzné a mai karalábé árak mellett a húsgombócozást anélkül.:-)
Jó, ez a Gastrodamus, olvasni fogom.
Üdv: lp

trendo írta...

Vant fent gomba témájú post is :)