vasárnap, július 17, 2011

Vargányás diós tőtike mángold levélben


Tavaly nyáron Zemplénben (Óhután) tanultuk a receptet egy háziasszonytól. Azóta többször elkészítettük, vendéget is hívtunk rá, nem vallottunk vele szégyent. A gondot mindig a zöld köpeny beszerzése jelenti. Eredetileg szőlő levélbe kellene, de itt Budapesten nem jutunk hozzá zsenge szőlőlevélhez. Így már próbáltuk zsenge karalábé levélbe, de a mostani mángoldos változat jobbra sikerült. 
Egyforma, üde mángold levelet (8 db.) vettem a Fény-utcai piacon őstermelő nénikétől. Lemostam, majd egy pillanatra sós-forró vízbe mártottam, hogy megpuhuljon, és hajtogatni lehessen. (Vigyázat a pillanat tényleg annyi legyen, különben tartását veszti a levél!)A vastag fő eret a levél közepéig kivágtam, majd a két levelet ellentétes oldalán, résmentesen egymáshoz illesztve egységes felületet kapva a levél készen állt a töltésre. 
5-6 szem (20 dkg.) vargányát apóra vágtam, jó minőségű vajon zsírjára sütöttem, sóztam. Kb. 10 dkg. diót apróra vágtam vagy aprító géppel darabosra őröltem. (Szabadon választható a művelet.) Figyelve a pörkölésre megpörköltem, de nem égettem oda :-) A pörkölt diót ráöntöttem a gombára és összekevertem, majd a levelekbe töltöttem.

A köretet közben férjem-uram kitalálta és el is készítette, megmaradt 10 dkg-nyi. sült hús felhasználásával. . A krumplit héjában megfőzte, meghámozta, félbevágta , belsejét karalábévájóval óvatosan kiszedte. Maradék sült húst kis hagymán lepirította, szalonnával, fokhagymával fűszerezte. A krumpliból kivájt összetört „törmeléket” a hússal és 1 nyers tojással összekeverte és a kivájt krumpliba visszatöltötte, illetve a jól megpúpozta a felületet vele.

Reszelt sajtot, tejfellel, kis tejszínnel összekevert, és a kivajazott jénaiba tett töltelékekre ráöntötte. Sütőben addig sütötte, amíg a mártás rá nem pirult.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Fincsi. A tavalyi dió elfogyott, mangoldot nem ültettünk idén, bio szőlőlevél viszont bőven akad.

lilapereszke írta...

És Erdőkertesen nem árulnak sehol sem diót? :-)
Beruháznék vagy 5 dkg-ra valót, ha van még vargányád a mélyhűtőben, mert hogy arról mélyen hallgattál :-).

nagypapi írta...

Jó recept!
Mivel a mangold erősen idényjellegű, hasznos lehet permetezetlen szőlőveleket sós lében eltenni. Ismerve a környéketeket, a beszerzése nem okozhat gondot - nem a sóra gondoltam...:))
Tavaly a diótermés gyatra volt, idén csak jobb lehet.

lilapereszke írta...

Köszönöm, megfogadom. A nyakig érő gazból még itt-ott kilóg egy szőlőtőke a felhagyott szőlőkben, tán levél is akad még :-)