vasárnap, szeptember 11, 2011

Gombával töltött hamis csirkecombok

Régen ettünk már paprikás csirkét, tudom, utána is kipiszkálhatja az ember a tányérjára a nem szeretem csirkebőrt, de mi lenne ha….:-))
Igen, lenyúztam a csirkecombokról a bőrt, és gombát töltöttem bele! :-)
Sajnos a csirkebőrt csak ropogósra sütve szeretjük.

Gomba töltelék:
15 dkg. gévagomba
15 dkg. tölcséres rókagomba
(Mindkét gomba natúr eltéve (csak sóval és kevés zsiradékban zsírjára lesütve ) kis zacskókban volt a gombaszegény időszakra tartalékolva a mélyhűtőben.)
1 csokor újhagymát zöldjével zsiradékon ledinszteltem, majd hozzáadtam a kiolvadó félben lévő apróra vágott gombaragut (sárga, barna színhatás kedvéért választottam e két különböző színű gombát.)
Megfűszereztem kis borsika fűvel és fehér borssal, átforraltam. A végén vágott petrezselyemmel megszórtam. Amikor kihűlt a massza hozzákevertem egy nyers tojást és 5 dkg-nyi zsemlemorzsát (1 száraz zsemlét lereszeltem, bótit soha nem veszek), pici sót és jól összekevertem. A massza, akár a gombafasírt szilárd legyen!

A nyúzott csirkebőrt megtöltöttem, ha nem is matyó hímzéssel, de a végeket összevarrtam.
Vékonyan kizsírozott sütőedényben ropogósra sütöttem.
Pirított dióval megszórt joghurtos padlizsánsalátával tálaltam.

Joghurtos padlizsánsaláta
1 közepes méretű padlizsánt 1 cm vastag karikára vágtam. Besóztam, ½ órát pihentettem, a kiizzadt nedveket papírtörlővel letöröltem. A tepsit halványan kiolajoztam, sorban egymás mellé helyeztem a körcikkelyeket, sütőben mindkét oldalát (lapáttal megforgatva ) pirosra sütöttem.
2 pohár joghurtba belekevertem 1 cikk nagyon apróra vágott fokhagymát, ¼ citrom levét, sót.
A kihűlt padlizsánt rétegenként meglocsoltam a joghurtos öntettel, kb. 2 órával a tálalás előtt hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.

Kihűlve a „hamis” csirkecombok jól szeletelhetők, a behűtött joghurtos padlizsánsalátával e pokoli meleg szeptemberben üdítő vacsorául szolgáltak.
(Csont nem lévén, csak a fércelő cérna maradt meg :-)

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez kiváló! Gévát príma minőségben találtam idén, de nem hiszem, hogy "mentettem" el belőle. Valamit azért biztos találok, amivel helyettesíthetem... :-)

lilapereszke írta...

Köszi.
Remélem nyúzott csirkebőröd is akad, a gombában biztos vagyok. :-)

nagypapi írta...

bravúros, grat!

nagypapi írta...

Hajtok fel libanyak bőrt (sajnos csak Márton nap előtt látni, viszont jól fagyasztható)
Azt aztán ropogósra lehet sütni, és szép egyformára szeletelni! :)

lilapereszke írta...

Köszönöm a grat-ot :-)
Várom a Nagypapiféle egyforma szeleteket a libanyakból! Természetesen a közösgombán (is). :-)
Üdv: lp

nagypapi írta...

Amint beszereztem, már készítem is.
Kérésre házhoz is szállítok. :)

nagypapi írta...

tegnap vettem 3 libanyak bőrt...