Igen nagy örömet okoz, hogy a (szerb) barátaim rászoktak az erdei gombákra: szezonban már elvárás az újabb és újabb fogás! Ezúttal egy klasszikus: lecsós rókagomba, csirkemell csíkokkal került az asztalra.
A lecsó nálunk újabban egy különlegesen "light" formában készül: a paprika és a paradicsom aránya akár 1:6-hoz (!) is lehet. A hagymát is igen kevés olajon futtatom meg - így egy igen-igen könnyű alapot kapok. Ebbe borítottam bele a megtisztított róka gombát, a húsleves alapot, finoman sót és borsot. Aztán jöhet egy bátor loccsintás a tokaji furmintos palackból! Legvégül pedig egy adag tejszín került a lábasba. Selymes, lágy összhatás!
A csirkemell csíkokat a rókagomba népi elnevezése is indokolja - hiszen sok helyen "csirkegombának" mondják. Ezúttal mustáros-mézes pácban álltak a falatok sütés előtt. A végeredmény: a képen.
A fogadtatás ezúttal is hálás volt: az asztaltársaság egyik tagja, aki idáig "teljesen idegenkedett mindenféle gombától" - most kétszer szedett... és, hogy miként változik a gomba hallá?
Barátaim nagy horgászok: a gombás menüket most éppen frissen fogott, de szépen feldolgozott tükörponttyal "viszonozzák..."
*
Csirkemell csíkok lecsós rókagombával
Hozzávalók (négy, nagyétkű személyre):
- 1 kg gondosan megtisztított róka gomba,
- 2 kisebb fej hagyma,
- 3 kisebb zöldpaprika,
- 10-12 érett, nagyobb paradicsom,
- húsleves alaplé,
- 1 csomag apróra vágott petrezselyem,
- 1 dl tokaji furmint,
- 1,5 doboz főzőtejszín,
- só, bors,
A csirkehúshoz 1 kg, csíkokra vágott csirkemell filét használtam, fűszeres-mézes-mustáros pácban érlelve.
Köretnek galuskát tálaltunk, továbbá vegyes savanyúságot.
Elkészítési idő: 45 perc előkészítés + 45 perc főzés (a pácolást nem számolva).
2 megjegyzés:
A paprika-paradicsom arány tényleg érdekes, fordítva gondolnám, bár úgy talán kommersz... :)
Először a feleségem csinálta így, mondtam, felőlem nyugodtan, én ugyan meg nem kóstolom... aztán mégiscsak és kiderült, hogy így szinte egy másik étel! Egészen lágy, könnyű.
Megjegyzés küldése