szombat, augusztus 11, 2007

Gombával bolondított cukkinileves


A mai napot a hűtőszekrény utazás előtti kiürítésére szántam, vagyis a benne lévők teljes körű feldolgozására. Cukkinis lecsóra is gondoltam, de Liscsim cukkini levese eszembe juttatta, hogy milyen rég volt már nálunk is.
Két marék szárított gombát (vargányát) kevés sóval, és annyi vízzel, amennyiben majd a daragaluskát ki tudom főzni, széles lábosban felteszek főni.
Közben összeállítom a daragaluskát: 10 dkg. dara, 5 dkg. kacsazsír, 1 tojás, só.
A tojást a zsírral habosra keverem, megsózom, hozzáadom a darát és 10 percig pihentetem.
3 kisebb cukkinit (max. 20x2 cm nagyságú, zsenge) felkockázok, 1 húsleveskockával ½ liter vízzel felteszem főni.
A szárított gomba főzővízébe, amely már azóta kb. 20 perce főtt, beleszaggatom a galuskát, helyet hagyva a galuskának a növekedésre.
A puhára főtt cukkinit összeturmixolom, citrommal, tejszínnel, kevés fehér borssal ízesítem.
A leves hidegen is nagyon finom, melegen a kifőtt daragombócokkal és a főtt vargánya szeletekkel tálalom.

Nincsenek megjegyzések: