szerda, augusztus 22, 2007

Géva- és májgomba duó éneke sült paprikán

Időben eltérő, de helyszínben azonos vármezei (Erdély) utunkról Szysszel levelet váltottunk.
Közben hogyhogy nem a most lelhető gombákról való főzési szokásaink kerültek szóba, így Szyssz hagymás-zöldpaprikás zsíron lepirított idényben szinte naponta kötelező gombás vacsorája is.
Az ihlet tőle származik, az alábbi kitűnő vacsorához.
Ma kétféle savanykás ízű gomba került a kosaramba, májgomba és gévagomba.
Azon törtem a fejem, hogy valami nagyon színes ételt kéne főzni belőle, a húsbarna és sárga gomba színének, ízének kombinálásával.
A Remoska nevű hajdan Szlovákiából hozott csodaedény alját kacsazsírral kikentem, majd karikára vágott újhagymával beterítettem. (Remoska süt, főz egyszerre, külön ódákat lehetne a benne készült ételről zengeni.) Erre a piros, sárga és zöld színű paprikákat karikára vágva szintén ráraktam. A zöldnek az ereiből kivágtam egy keveset, mert nagyon csípős lett volna. Sóval fűszereztem. A géva és májgombát szeletekre vágtam, s mint a hús szeleteket chilis és provance-i fűszersó keverékkel már előre besóztam. (Nem áztattam ki egyiket sem, csak megtisztítottam.) Amikorra a paprika puha lett, elkészült az étel. Rizzsel tálaltam.
Köszi Szyssz az ötletet, isteni.
Mindez szerintem sütőben lefedve is elkészíthető.

7 megjegyzés:

hypogea írta...

nagyon csinos lett, biztos finom is
gratula :)

nagypapi írta...

Kevés főtt krumplikarika az aljára, több tejfel a tetejére, és máris "gomba rácosan" alkotást ünnepelhetnénk. ÍGy is guszta!

lilapereszke írta...

Köszönöm.
NP! De jó ötletet adtál.Bárcsak találnék ráncos (fenyő)gombát, hogy kipróbálhassam már ezt a jó kis rácos gombát :-))

liscsim írta...

Biztos fincsi, hogy nagyon szép, az biztos!Én még ilyen gombát se találok... :(

liscsim írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nagypapi írta...

Hm...gomba ráncoan..asse rossz.
(Ja, el is felejtettem megírni a topikon, találtunk lemezes tinórut is.)

nagypapi írta...

mondom ráncosan... :)