hétfő, január 21, 2008

Finn(csi) zsemle júdásfüle gombával



Pénteken kaptam Szysssz-től emilt, bevezetőnek álljon itt a levél részlete:
"Küldök egy (Finn) zsemlereceptet. Könnyű elkészíteni, nagyon diszkréten fűszeres íze van, nekem ízlik. Ha megkóstoltad kitalálod majd, hogy lehet hírbe hozni gombákkal :)) Szerintem passzolnának egymáshoz.


Fél l meleg tejbe 3 dkg zabpelyhet áztatsz 10-15 percig, 4 dkg élesztőt morzsolsz bele, feloldod.
Teszel bele sót, 2 kk örölt ánizsmagot (1kk kardamom magot) és 1 ek mézet. Belekavarsz 35-40 dkg lisztet, s ha jól összedolgoztad 5 dkg vajat teszel bele.
Kétszeresére keleszted, zsemléket formálsz belőle (a tetejüket tojással megkenheted) és forró sütőben 15 percig sütöd. "



Hazafelé útba ejtettem a Fény utcai piac Ezer fűszer boltját, mert kardamom és ánizsmag nélkül nem lehet nekivágni a hétvégének, annál is inkább mert az enyhe időjárás miatt mozgolódnak a hidegkedvelő fán termő gombák.
Megjegyzem fogalmam sem volt milyen fűszer a kardamom, előtanulmányokat itt http://hu.wikipedia.org/wiki/Kardamomi_mag folytattam róla :-)

Vasárnap a Duna-árterében frissen szedett júdásfüle gombákat megmostam, kompót fűszerekkel kevés vízben forrástól számított 10 percig főztem, majd a felesleges vizet elöntöttem. Lábosba kristálycukrot melegítettem, majd a felcsíkozott, főtt júdásfüle gombákat belerakva, együtt kevergetve karamellizáltam azt.

Szysssz receptjébe mivel túl lágynak találtam a tésztát a kelesztés előtt, kb. 50 dkg. lisztet tettem. Miután szépen megkelt a tészta (kb. fél óra után), kicsipkedtem belőle zsemlényi darabokat, a közepükbe nyomva egy adag karamellizált júdásfüle gombát. Kizsírozott tepsire rakosgattam, megkentem felvert tojással és talán mert elég nagyok voltak a zsemlék kb. fél óráig sütöttem, addig míg a zsemlék tetején a tojás szép színt nem kapott. Az alja istenien ropogós lett.
A tészta könnyű, rugalmas, vacsorára nem eszem semmit fogadalom megszegésére kíválóan alkalmas. A recept anyaghányadaiból 12 db a képen is látható nagyságú zsemle született.
Frissen sütve, leves után második fogásnak szívből ajánlom. Másnap reggelire forró kakaóval sem volt kutya.

Köszysssz :-)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Fene a gusztusom! Ezt is ellopom, csak valami sós verzió lesz, mire elkészül. :)

lilapereszke írta...

Arra én is befizetnék :-)
Szysssz írta, hogy az eredetileg megadott liszt mennyiséggel nyugodtan lehet csinálni, hihetetlenül finom, likacsos lesz a zsemle belseje a ropogós héj alatt.

Unknown írta...

Az eredeti arányhoz asszisztencia is kell, akivel segítetek felváltva levakarászni egymás kezéről a ragacsot.Fél kiló liszt 3dl folyadékhoz min. kell. Ezesetben a tej fél liter, a zabpehely valamelyest besegít a lisztnek, de nem eleget. Szerintem a Te anyaghányadod működik jobban! Lehet, hogy ő nem számolta bele azt a lisztet, amit a kézpucoláshoz-újragyúráshoz használtak.(a segítővel) :)

Névtelen írta...

A liszt-tej arány elég hihetetlennek tűnik, mert az a 3 dkg zabpehely nem oszt és nem szoroz a besűrítésnél. Ha a fotót nem látnám, aligha hinném el, hogy nem folytak szét a zsemlék (hacsak nem valami formában készültek) Márta néni

riffentyu írta...

Majd valami sós variációt csinálok belőle. És muffinsütőben, hogy ne kelljen vakargatni...
Különben hálás köszönet nektek, mert a körtés-fahéjas muffint, amit éppen készítettem, odaégettem volna, ha nem ezt olvasom, hanem valami mást közben. De a kardamomról eszembe jutott (mert, hogy az is van benne, mármint a muffinban is). Na persze a gyerekeknek csináltam, mert az édeset nem nagyon csípem.:)