vasárnap, május 04, 2008

Eretnek gombaleves

Saját tanaid megszegni, na talán ez a legnagyobb eretnekség!
Most ez teszem. Legkiválóbb tavaszi kedvenceimet legjobb tudásom ellenére összekeverem. Tudom, hogy sok gombásztárs és konyhaművész vallja a sokféle gombából készült étel nagyszerűségét, én nem szeretem, ha agyonütik egymást az aromák. Sokféle pikáns fűszer használatát is ezért ellenzem, kivéve a jellegtelen ízű alapanyagok esetében.

Most azonban megkísértett a véletlen. Meglepetésemre az idei első szegfűgomba zsákmány hajszállal megelőzte az utolsó kucsmákat. Így véletlen találkoztak a konyhámban. Kreativitásom nem sok teret kapott a kucsmaszezonban; egyszerű mártások követték egymást (közkívánatra), ahogy jöttek a csehek, meg a többiek.
Lopva elkövettem végre egy levest, akkor meg azt kellett ismételgetni... :((
Na most egyedül vagyok, hát engedély nélkül partizánkodom kicsit. Ezt a kombi-gombalevest is leszavaznák, ha itthon lennének.
Alaprecept : Netgombászon -Receptvilág-Beküldött receptek: Gombaleves a nagymamától
A petrezselyem finom friss tavalyi. Földben hagyva, hátha áttelel- gyökere úgy sincs mifelénk. A kép sarkában a kés alatt is van érdekesség. Sok háziasszonytól hallom, hogy a kamrában kihajtott vereshagymát lekukázzák. Ne tessenek! Február táján elkezd egyre több eltárolt hagymánk kibújkálni a neccből, gyorsan tedd fényre, mondjuk ablak közé, és két hét múlva finom újhagymát ehetsz. Meg főzhetsz is vele. Csupán az elsorvadó külső részét kell lebontani róla.
Visszatérve a leveshez. Az ízletes kucsmák tönkjét, a zöldhagyma alsó kétharmadát, a a petrus vastagját (a zsírban oldódó vitaminok miatt) dinsztelem a zsiradékon.A hagyma zöldjét, meg a petrezselyem finomját majd csak a habarással adom a végén, hátha marad némi C-vitaminunk, meg az íze miatt. Bors, paprika, felöntés, só meg a gombák. Nem érdemes ledinsztelni se a kucsmát, se a szegfűt. Ha csak főzöd, finomabb marad íze is, állaga is jobb.
Nos nem vesztek össze! Ha valakinek még befut egyszerre e két gomba, érdemes kipróbálni: mesés! Csak könyörgöm nehogy májusi pereszke is kerüljön bele, az már tényleg nagyon más világ!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az MP-ről és a levesről jut eszembe, én meg ezzel kisérleteztem:
http://gasztronauta.blogter.hu/?post_id=193238

Érdekes, hogy bakonyi receptnek írja, nagymamámnál zalában is ettem hasonlót...

Névtelen írta...

Jövő héten pedig megnézem én is a szegfűgombás helyemet... Az egyik kedvenc gombám. Simán elcserélnék egy kosár királytinórut egy fél kosár msz-re.

lilapereszke írta...

Liscsim! Én hátrakötöm a sarkadat! :-) A májusi pereszkéről más kontextusban illik beszélni!
Ma májusi pereszkéből főztem Szysssztől kapott recept gombásításával gölödin levest. Egy ilyen finom leves után ilyeneket olvasni, nahát!
(Az eretnekséghez azért gratula, kell néha újítani is :-)

Unknown írta...

Tudtam, hogy provokállak hi-hi.:))) Direkt volt! Azért szerencsére májusit most se találtam... :))) Ha Bangyee tájékoztat, azért kipróbálom a citromost. :)

nagypapi írta...

L.B. - ha olvassa - helyeslően bólogatna. Még a képet is elvállalná. :))

Unknown írta...

Állvánnyal még nekem is sikerülhet néha. :))