péntek, május 02, 2008

Marhaszelet citromos májusi pereszke gombával



Nem mindenki kedveli a májusi pereszkét, a VIII-as dűlős csirkemelles-kucsmagombás remekműből is kitiltották :-((((
Én maradok továbbra is hű rajongója e nagybecsű gombának! És azért is népszerűsítem, mert ez a finom, különleges ízű, ropogós húsú gomba ráadásul gyógyhatású is!! (Megfigyelt a népgyógyászatban vércukorszint csökkentő hatása.)
A titok a fiatal gombában van, öreg, már laposra kiterült májusi pereszkéket hagyjuk a helyén. Fiatal, gömbölyű kalapú gombákat szedjünk, ebből lesz a finom étek :-)))

Hozzávalók: marhalábszár, vaj, só, babérlevél, bors, 1 fej hagyma, gomba, 2 dl. tejföl, 1 pupeka liszt (púpos evőkanál liszt, ezt most tanultam :-)), fél citrom, 1 csokor petrezselyem.

Kuktában az egészben hagyott hagymával, babérlevéllel puhára pároltam a marhalábszárat. A marhahúst egy éjszakára olivaolajos pácba tettem, főzés előtt sóztam, borssal meghintettem, mielőtt ráöntöttem volna a vizet, egy kicsit átpirítottam, hogy a rostok összehúzódjanak, szaftosabb maradjon a hús.
A vajat megolvasztottam, majd liszttel meghintve kicsit megpirítottam, hozzáadtam a gombát, végül felengedtem a hús főzőlevével, a tejföl felével, és beletettem két csík megmosott citromhéjat, melyet a főzés végén eltávolítottam. Forrástól számítva 10 percig főztem a gombát, a végén bőven megszórtam vágott petrezselyemmel, majd a mártásba tettem a közben felszeletelt marhahúst. A végén hozzáadtam még a tejföl másik felét, és citromlével enyhén savanykásra ízesítettem.
Krumpli gombóccal tálaltam.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

A végén még ráveszel, hogy sok év után adjak még egy lehetőséget ennek a gombának is... Másrészről a régi helyeim közben már nem működnek. :(

Névtelen írta...

Adjak egy címet? Én ma szedtem majd egy kosárnyit, de annál is többet hagytam ott. Igaz, Budai hegység...

Unknown írta...

Majd Bangyee elmondja ,hogy hol futott bele Gödöllőn. A ti hegyeitekkel én már megvárom ezt az északi Duna-hidat.Aug 28, aztán reszkessetek! Vagy reszkessek én? :((