vasárnap, október 26, 2008

Gyűrűs tuskógombás zöldbab gazdagonMúlt vasárnap apró, friss gyűrűs tuskógombát szedtünk. Zöldbab volt otthon – főzelékként teljesedett volna be sorsa, ha nem hozom hírbe a gombával.
A feldarabolt zöldbabot sós vízben csaknem készre főztem. A gombát sok dinsztelt hagymán sóval, borssal ízesítve előbb saját levében pároltam, majd zsírjára sütöttem– félretettem.
Mártást készítettem: 1 tojást és egynek a sárgáját tejföllel és kevés mustárral jól kikevertem. Adtam hozzá csipet sót, fehérborsot, egy kis gerezd fokhagymát, pár szál apróra vágott kaprot, pár csepp citromlét.
A gombához a maradék tojás fehérjét hozzákevertem.
A zöldbab felét vajjal kikent és prézlivel megszórt tortaformába simítottam. Megszórtam morzsával és elkentem rajta a mártás felét. Betakartam vékony virsli karikákkal (sonka nem lévén itthon), majd egyenletesen elosztottam rajta a gombát, amit kemény tojáskarikákkal fedtem be. Végül zöldbab másik felét rátettem, melyen a maradék mártást elsimítottam.
Forró sütőben pirosodásig sütöttem, 15 perc pihentetés után, mint a tortát szeleteltem.
Hidegen és melegen egyaránt finom.
Köretnek chipset, vagy más ropogósra sütött „rágcsát” javaslok.

9 megjegyzés:

liscsim írta...

Főleg az ilyen sós tortákat szeretem. A tortadíszek, pirosra sütött gombakalapok?

Névtelen írta...

Jól néz ki! Követendő!

szysssz írta...

Ezek a sós torták nekem is kedvenceim. Az álaga miatt kapcsos tortaformában készíthető. -másféle edényből csak kanállal eszegethető.
A díszek nagyobb kalapú gyűrűs tuskók voltak, együtt sültek a tortával.

riffentyu írta...

Igazán szép! Nem volt nyúlós? (nekem a múltkor a gyűrűs tuskó is, hmmm.. sajtos volt úgy is, hogy nem volt benne sajt)

szysssz írta...

Ha zsírjára sütöd, máris szűnik a nyúlóssága, így tojásfehérjével összefogva ez már nem is érzékelhető. Egyébként meg nem csak szép, hanem finom is volt - bi-bi! :-)))

riffentyu írta...

Köszi, kipróbálom. A tortákkal én is úgy vagyok, hogy az édes ízűeket hanyagolom, és ezek a sósak igen szimpatikusak.

Névtelen írta...

A formából való kioperálás nem lehetett mód nélküli mulatság. Én az egyszerűség kedvéért egy sós omlóstésztával béleltem volna, de így profi.

Névtelen írta...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

藍心湄Blue írta...

That's actually really cool!亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,
三級片,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,成人圖片區