péntek, május 22, 2009

Coq au vin - kakas (vörös)borban

R. Szepessy Ilona 1984-ben megjelent Francia konyha című könyvében A6 terjedelemben elintézi a dolgot, de hát hol volt akkor még az internet? CD is alig egy éve.
A Bűvös szakács a kifinomult változatot írja le, ezt szemeltem ki.
Elkészítését a cirkuszi zsonglőr tányérpörgető mutatványához tudom hasonlítani - ha elolvassátok a receptet, megértitek miért. Ezzel persze senkit sem akarok elriasztani, hogy hozzáfogjon, mert a végeredmény fényesen kárpótol mindenért. Csiperke helyett ugyan vargányát használtam, de hát szegény ember vízzel főz, illetve ami a hűtőjében van...:)

6 megjegyzés:

duende írta...

Az egyik kedvenc húsételem. Én is nemrégen készítettem! :)

Hobbiszakács írta...

Érdekes módon Skandináviában sem kakast, sem pedig velőscsontot nem forgalmaznak. Azaz lehet, hogy becsempészik, és csirke álnéven árusítják. (A kakast, nem a velsőcsontot).

:-)

nagypapi írta...

Öreg tyúkból is finom lehet, legközelebb kipróbálom.
Sztem velőscsontot ott is lehet szerezni vágóhídról, de tudod a mondást: amiről nem tudsz, az nem is fáj...:)

lilapereszke írta...

Igen, a gombaféle az tényleg vargánya :-) De a szárított vargánya viszont elő volt írva: "4 dkg szárított vargányát 20 percre kevés langyos vízbe áztatunk. "
Meghiszem, a combok hamar elfogytak,csoda szép még a szemnek is! A kakas többi alkatrészét az alaplé megfőzése után mire lehetett elhasználni. Tudod a spórolós háziasszony csak ilyen kérdéseket tud feltenni, de komolyan érdekelne :-)

nagypapi írta...

Igen, az alapléhez valóban írja a szárított vargányát, de ezt a fázist átugrottam, lévén volt a hűtőben csirke alaplevem. (írtam is a készítéséről) Akitől a kokast kaptuk, figyelmességből már csak a húsos részeket csomagolta. Sztem az alaplében főtt aprólékot, farhátat, lábat-nyakat főtt húsként hasznosíthatod, akár egy zöldséglevesben húsgombóc részeként.

Névtelen írta...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色