vasárnap, június 21, 2009

Rögtönzött gombás ebéd nyári vargányából és céklatinorúból


Váratlan meghívást kaptunk péntek délután egy szombat hajnali gombászásra.

Az ország közepén, Liscsim minden bizonnyal hetek óta „locsolta” a háztáji mintagazdaságát, nehogy a tavaly elnyert címet visszavonják tőle. :-)

7 db vargánya, 15 ifjú céklatinorú került a kosarunkba, no meg a házigazda felajánlott „feleslege”. A nagy kosár alján kuporgó gombák mellé kerti fűszereket, és egy nagy zacskó pándi meggyet is kaptunk.



Vasárnap reggel már csak azt kellett kifőzni, hogy mit is főzzünk ezekből ebédre :-)


Zöldséges zöldborsó leves apróka vargányával.

Vajon együtt dinszteltem két sovány, apróra vágott zöldhagymát, ¼ zöldpaprikát, három vékony karika csípős paprikát. Hozzáadtam a feldarabolt, zsenge zöldséget, zöldborsót, majd kicsit később a felszeletelt gombát, - megsóztam. Mikor saját levében megpuhult, megszórtam egy tk. liszttel, késhegynyi pirospaprikával, csipet borssal. Felöntöttem vízzel beletettem a „csutakot” (zellerzöld, petrezselyem, 1 szál újhagyma, kis darab új fokhagyma szára, karalábé levél). Forráskor apró vajas galuskát szaggattam bele, s a végén apróra vágott petrezselymet szórtam rá.


Szűzpecsenye kovászos uborkás gombamártással


A szűzpecsenyét szeletekre vágtam, hagymás zsíron pár percig pirítottam. Hozzáadtam a szeletekre vágott céklatinorút és a maradék vargányát, sóval, borssal ízesítettem, és addig pirítottam, míg zsírjára nem sült. (Fél lehéjazott paradicsom és apróra vágott zöld paprika ebből sem hiányzott). Meghintettem apróra vágott petrezselyemmel, adtam hozzá 1 evőkanálnyi mustárt és 2 szem gyalult kovászos uborkát, összepirítottam, megszórtam egy tk. liszttel, majd tejszínnel felöntve jól összeforraltam, sűrűségét pohárnyi fehér borral szabályoztam.

Kézzel gyúrt házi spagettivel tálaltam.


A desszert természetesen tiritarka meggyes pite volt.

(Liscsimtől) Hozott anyagból dolgoztunk, de ha előre tervezzük, akkor sem tudunk jobbat kitalálni, - szeretjük az ilyen váratlan eseményeket.:-))))

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Boldoggá tettetek...szép feldolgozás.

nagypapi írta...

Vargánya á la Sroganoff!
Nagyon jó!

nagypapi írta...

Persze Stroganoff...

Szilvásy Dénes írta...

Igen, az ötlet onnan jött, csak nem bélszín, hanem szűzpecsenye és semmi krokettálás. :-))
A lényegre rátapintottál: "Nagyon jó!" (volt)

lilapereszke írta...

A végén még Scrofanoff lesz, a la gombázós topic :-)
A vargánya dömping idején méltatlanul melőzött céklatinóru ebben a feldolgozásban (is) megállja a helyét a dobogón.

nagypapi írta...

Egyáltalán nem melőzött a céklatinóru, Liscsim pl. kifejezetten gyűjti. Ha együtt szedünk, annyi fórja van, hogy centire tudja, hol nő. Ezzel együtt mi is az ő kosarába termelünk :)