szerda, február 03, 2010

Kandírozott rókagombás túrós sütemény


Régóta tervezgetem a kandírozott gombáim utolsó adagjának méltó felhasználását. A múlt héten az egyik gombásztársam mondta, hogy annyi mindent csinált már sósan a gombákból, úgy döntött csak kipróbálja az édeset is, régebbi gombás édesség receptjeim hatására. Annyira belelendült, hogy kétszer is csinált gévagombából egy kis vasárnapi süteményt, narancsos változatban :-). Csak előkap a mélyhűtőből egy adag gévagombát, felfőzi cukros szirupban és már adagolja is a süteménybe (nem szórakozik heteket a tartósítási eljárással). Mondja - külön élvezet az édes rugalmas húsú gombára harapni a süteményben :-)

Nálunk is elkészült ma egy új változat kandírozott rókagombával. (No azért volt még benne néhány szem kandírozott narancsvörös kocsonyagomba is, ezt Erdélyben gyűjtöttem a nyáron, M.országon nem terem.)

24 dkg lisztet 15 dkg vajat, 2 evőkanál holland kakaót, 1 tojás sárgáját, 1 kk. szódabikarbónát, majdnem egy pohár 175 gr.-os tejfellel összegyúrtam. Kettévettem.

A sütés megkezdése előtt a kandírozott gombát néhány órára citromos teába tettem, hogy felpuhuljon, tartósításakor csontra kiszárítottam, nehogy megromoljon. A felpuhult gombát apró kockákra vágtam. A túróhoz hozzákevertem 2 tojássárgáját, porcukrot, reszelt citromhéjat, kevés citromlevet, 2 evőkanál búzadarát, a maradék 3 tojásfehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a masszához kevertem.

A tésztát az őzgerincforma méreteihez igazodva kinyújtottam, a kibélelésénél szélesebb darabra, hogy a massza a végén a tésztával befedhető legyen.

A kinyújtott tésztát a végén megszórtam vágott mandulával, melyet egy sodrófavonással a tésztába belenyomtam. A tészta mandulás felével lefelé kibéleltem a kivajazott őzgerincet belekanalaztam a túró felét, majd ráhajtottam a maradék tésztát, kicsit összecsipegettem a találkozási pontokat, forró sütőben ½ órát sütöttem.

Mire e bejegyzés megszületett, az egyiknek már csak emléke van, egy ültében bekebeleztük :-) Finom volt.

7 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Hát ez nem semmi :) Szárított rókagombát is lehet kandírozni?

lilapereszke írta...

Egy kis félreértés történt. A gombát friss állapotában kandíroztuk,még a nyáron, aszalógépben lett csonttá szárítva. A gyümölcsöt nem szoktuk ennyire kiszárítani, de a gombától féltünk, nincs hagyománya ennek M.országon,kísérletezünk vele.

Névtelen írta...

Áááá... megcsinálom, de gomba nélkül, mert nincs kandirozott.
maple

nagypapi írta...

Guszta!

Névtelen írta...

Én még annyi rókagombát életemben nem láttam, hogy a kandírozás jusson eszembe róla,a helyi boltban meg nem akartam az eladónőt zavarba hozni a kérdéssel, hogy tartanak-e kandírozott rókagombát.
Van viszont kandírozott narancshéjam, meggyem, és cseresznyém. Most sül a mű.A mandulát nem sikerült úgy belenyomni a tésztába,, hogy benne is maradjon, bepergett a formába, de remélem ez nem lesz baj.

Névtelen írta...

Nem lett baj. Néhány szem lepergett, de oda se neki. Ezt az alagútmódszert sós tésztával mással is ki fogom próbálni.

lilapereszke írta...

Úuu, de jó az alagút hasonlat! Sósban is működik biztosan. Pl. kapros-túros a tetején tökmaggal, napraforgóval :-)