vasárnap, január 31, 2010

Gombás fokhagymás galuska


Erősen dáthás lévén „gyógyító” ebédre vágytam. Holnap emberek közé kell menni, nyers fokhagymázásról szó sem lehet, csak szelídítve illendő alkalmazni.
Így készült a mai ebéd fokhagymával és vargányával. E gomba bizonyítottan immunstimuláló hatása fokhagymával megspékelve, csakis csodákra lehet képes :-))

Fokhagymás galuska: mintha galuskát főznék, csak a liszthez, sóhoz, tojáshoz 3-4 cikkely fokhagymát összetörve és víz helyett tejet adagoltam. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskát lecsöpögtetve sütőedény aljára helyeztem.
Közben kivettem a mélyhűtőből néhány nyersen lefagyasztott vargányát. 3 szelet baconnal és kiolvadt zsírjával jól átpirítottam, kicsit megsóztam, majd felszeleteltem.
1 doboz tejfelt 15 dkg. juhtúróval összekevertem, felét a galuska tetejére kentem, majd a felszeletelt vargányát, és a kipirított bacont ráhalmoztam, s a maradék tejfeles túróval befedtem. Forró sütőbe téve a galuska enyhe pirulásáig, kb. ½ órát sütöttem.

A hagymakúra folytatásaként a karikára vágott vöröshagymát lisztbe mártottam, forró zsiradékban arany-barnára sütöttem s azzal tálaltam a gyógy-galuskát. A ropogós hagymakarikák édes íze kellemes kontrasztja a sós-pikáns júhtúrós galuskának, ugyanis sehol nincs törvénybe iktatva, hogy csak hagymás-rostélyos mellé lehet enni :-)


Legközelebb keserűgombával is kipróbáljuk, hiszen a juhtúró elsősorban e gomba fűszere, de vargányával is remek volt. A tepsi így is már üresen árválkodik a mosogatóban.

8 megjegyzés:

nagypapi írta...

A ropogósra sütött hagymakarika tökéletes a babfőzelékhez, de a libamájhoz is.
(les extremes se touche...)

nagypapi írta...

Az ötletadó nem a Käse-Spätzle volt?

lilapereszke írta...

Mindjárt megkérdezem a Kríma Ponyha szerkesztőjét honnan rabolták a fokhagymás-tejes galuska snidlinges juhturóval receptjét:-) Lopott holmit nem bűn lopni!:-) A gombásításról meg nem tudunk leszokni.
Egyébként a gyógyhatása remek :-)

lilapereszke írta...

Käsespätzle kiszótározva :-)
Még, hogy sajtos nokedli! Sajtos galuska, ehhez ragaszkodom!

nagypapi írta...

Ragaszkodj, de Wudigess lakója nyugodtan mondhat Spatzle-t, még ha nem is csörgedez sváb vér az ereiben. :)

Névtelen írta...

Ezért igazán érdemes egy kis takonykórt elszenvedni. A fokhagyma baktericid, fungicid, meg egyéb icid tulajdonságai mellett ott van az az áldása is, hogy a környezetedben élőket is távolt tartja tőled, a fertőző forrástól.

lilapereszke írta...

:-))) Ez nagyon Mártanénis humor, tetszik.

Névtelen írta...

Kipróbáltam, nagy sikere volt. Bár nekem nem volt egészben gombám, csak felvágva, így az esztétikai értéke elmaradt a tiedtől, de mivel szeretteim nem látták az eredetit, ez volt a legjobb.