péntek, augusztus 20, 2010

Fekete, fehér, igen - igen!
Színpompás gombaterítékkel fogad nap mint nap az erdő.


Ezúttal az idei új kedvencem, a trombitagomba kerül terítékre. Ha a trombitagombát a konyhában használjuk, a végeredmény feltétlenül egy koromfekete étel lesz - ez pedig ritkaság. Így aztán - a színek ellentétének a kedvéért - a vajhalat választottam mellé. Fekete - fehér.

Lássuk a részleteket!
A vajhal filéket kettévágjuk: a két szelet közé citrom, lime, narancs karikák kerülnek, az egész tetejére egy kevés kakukkfű, valamint a gyümölcsök leve és lereszelt héja. Az egész mehet a sütőbe. Fólia alatt 180 fokon 25 perc, majd 5 perc pirítás.
Ami a gombákat illeti: a trombita mellé ezúttal sárga rókagomba került (a színek...) és lila pénzecskegomba (csak nem a színek miatt..?). Olajon apróra szeletelt hagymát üvegesre pirítottam, jöhet rá a gomba - ízesítésnek némi fehérbors és só. Az elkészült hal még kapott egy tejszínes fokhagyma mártást - a tálaláshoz pedig szárított paradicsom és menta került...
...már csak a színe kedvéért is...

3 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Örülök, hogy a színekkel való játszadozást is belevetted a repertoárodba. A trombitagombát mindig külön párold , csak a végén add hozzá a többi színes gombához, így nem feketíti meg az összeset. Üde színek jobban hangsúlyosak maradnak. Szívesen megkóstoltam volna.

Tendrei írta...

Igen, igen: muszáj lesz legközelebb külön venni - konkrétan mindent befeketít. A színek azért is fontosak, mert a gombák megadják a lehetőséget vadonás új színek megjelenítésére. A lila pénzecskegombát faágiéktól tanultam a legutóbbi találkozón. Amúgy is várom már a következőt! A TIT-es "torkos hétfő" mikor esedékes?

lilapereszke írta...

A TIT-es hétfő november 22-én 17.00 órakor. Belépő érvényes tagságival :-)