szombat, december 11, 2010

Húspástétom vargánya kalapokkal



Bő fél kiló lapockát megdaráltam, 20 dkg. főtt, füstölt tarjával és 4 cikk foghagymával a hűtőben érleltem. Másnap még egyszer átdaráltam.
Zsíron két fej hagymát megpároltam egy marék kockára vágott fagyasztott vargányával, és kevés szárított vargányával. Mikor kihűlt belekevertem a húsos masszába. Sóval és borssal fűszereztem, egy tojással, két evőkanál tokaji száraz szamorodnival jól összedolgoztam.

5 fagyasztott vargánya kalapot vajon hirtelen átsütöttem. Cserép kuglófformát kizsíroztam, a massza felét beletettem. A vargánya kalapokat a massza tetejére helyeztem, s a következő adag húst jól rájuk nyomkodtam. Fóliával lefedve, tepsi vízbe állítva 1 órát 180 fokon pároltam/sütöttem, majd a fóliát a tetejéről levettem és felső lángon a húst kissé megpirítottam.
Közben sós vajas tésztát gyúrtam, 1 tojás sárgájából, vajból, lisztből. Amikor a hús megpirult ráreszeltem a vajas tésztát, miáltal rusztikus külsőt kapott. Visszatettem a sütőbe, s felső lángon 10 perc alatt a tésztát pirosra sütöttem.
A pástétomot a formából sütőlapra borítottam, visszatettem a sütőbe és sápadt oldalát is piros-barnára sütöttem pár perc alatt .

Hidegen fogyasztva, szendvicsnek, vendégvárónak mutatós kis darab. Izgalommal vártuk, hogy szeleteléskor kinek a falatján rajzolódik ki legjobban a gomba formája?

3 megjegyzés:

Judit írta...

Köszönöm szépen a szuper ötletet, ezt készítem el a péntek esti gombászbulira.
Üdvözlettel, Judit.

Névtelen írta...

Nekem sajna nincs cserép kuglófformám, csak fém, de ki kellene próbáljam. Legfeljebb az oldalát vajpapírokkal kibélelem, hogy biztosan kijöjjön belőle. Majd jövök a tapasztalattal.

Szilvásy Dénes írta...

Nekünk is csak 1 jó hónapja van ilyenünk. Minden hónap első vasárnapján "régiség bazár" van Miskolcon a színháztól a Városház térig. Kizárólag a szép csavart mintája miatt vásároltuk meg, no és azért is, mert kicsi - nem a szokásos kuglóf méretű :-))