Mostanában csak az elszántan keresgélő gombász talál a fákon ehető taplókat a hosszan tartó szárazság miatt , itt a Budai hegyekben. Be kell érnünk géva- illetve májgombával. Normafai sétánk után került asztalunkra a szegény ember beefsteak-jeként számon tartott vörös húsú májgomba.
Íze savanykás, bár felszeletelve kiáztatható, de legjobb olyan ételt főzni belőle, melyből nem kiabál ki az enyhén savanyú íz.
Hagyományos, anyaghányadra bontott receptet úgyis régen írtunk, legyen most ez kivétel.
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
15 dkg májgomba
1/2 dl víz
1/2 dl száraz fehérbor
kakukkfű, borsikafű
liszt, só, bors
1 csokor petrezselyem
A csirkemájat megtisztítjuk, sózott, borsozott lisztbe forgatjuk és kevés olajon kisütjük.
Az elkészült májat a tűzálló edény (jénai) aljára tesszük.
Megtisztítjuk a májgombát (ha idősebb, a pórusos részét eltávolítjuk, mert az főzés közben elnyálkásodik), majd apró darabokra szeljük. A gomba fához kapcsolódó nyél részét, ha keménynek érezzük ne használjuk fel. A gombaszeleteket többször váltott vízben kiáztatjuk, hogy savanykás ízéből veszítsen.
Kis fej vöröshagymát megfonnyasztunk, majd rádobjuk a gombát, sózzuk és zsírjára sütjük.
Az elkészült párolt gombát rátesszük a tűzálló edényben lévő májra.
1/2 dl vízben kiforraljuk a fűszereket, és a májra öntjük, majd hozzáadjuk a ½ dl száraz fehér bort. Sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
Köretként frissen sütött krumpli lángost adunk hozzá, melynek tetejére halmozzuk a májas májgombát. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem levelekkel meghintjük.
A májgomba és a bor halvány savanyú íze miatt mellőzhetjük a húsos ételekhez megszokott savanyúság feladását.
5 megjegyzés:
Éppen aktuális ez a recept nálam az elkészítésre, máj is van, májgomba is van, a többi már csak rajtam múlik. Köszi, máris kipróbálom.
B. Zsuzsa.
Elkészült a lakoma. Ez a bor benne, fantasztikus! Feldobta az étel ízét, a maradék meg az est hangulatát.
Köszönettel: B. Zsuzsa
Örülök, hogy jól sikerült a lakoma, s annak még jobban, hogy így a távolból picit részese lehettem e szép estének.
Teli kosarat kedves LP !
Ma délután körbenéztünk Budakeszin.
Nem sok minden volt(gévamúmia, barna csengettyű, széleslemezű és árvégű fülőke, taplók, egy kékre penészedett tinórúféle, és egy kétöklömnyi májgomba de luxe)
A fajok felsorolása egyben a mennyiséget is jelenti :-(((
A recepted pont a legjobbkor "jött", a csirkemájat amúgy is szeretjük (a fiam és én)
Ha viszont "sajtóhibás", vagy kettőt lapoztam az "Ewaldban", akkor a Lyukas-hegyre csak a lányom megy (ő nem eszi a gombát)
Üdv. oroszgombász-laikus
Kedves Oroszgombász-laikus! (Ki lehetsz?! :-)
Na, én ma nem véletlenül maradtam itthon, Budakeszin most csak diót érdemes keresgélni :)
Nehogy benézzél már egy májgombát! :-) Ha kettőt lapoztál nincs baj, a tölgyfa kérgestapló keserű! Se baj, majd ráfogjátok a májra, hogy eldurrant az epe :-)
A lányodat és téged is várlak a Lyukashegyre. Szerintem a mezőkön arrafelé több keresnivalónk lesz.
üdv: lp
ui: receptet Dénes találta ki, én csak kukta voltam :-)
Megjegyzés küldése