vasárnap, február 05, 2012

Buggyantott tojás téli szarvasgombás-fehér boros öntettel


Hozzávalók:
4 db téli szarvasgomba mellett érlelt tojás
borjúmájhabos receptből félretett 5-10 gr téli szarvasgomba
1 dl Chardonnay száraz fehér bor
1 l víz, 2 ek ecet (vagy citromlé) a tojás kifőzéséhez
Só, bors
A vizet az ecettel vagy citromlével, kis sóval széles lábasban felforraljuk.
A tojásokat egyenként merőkanálba ütjük óvatosan, a felforrt vízbe csúsztatjuk. 3-4 perc főzés után szűrőkanállal kivesszük, tálkába borítjuk.
A száraz fehér bort felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a szarvasgomba reszeléket, vagy szeleteket, és forrón a frissen kifőtt bugyantott tojásokra öntjük.
Pirítós kenyérrel kínáljuk.
(A lakomát a tojás sárgájának ízlelésével kezdjük. Csorgassuk a kanalunkba a kibuggyanó sárga patakot, mely az érlelés során átvett szarvasgomba illatok utolsó emlékeként ízzé válva simogatja meg caliculi gustatoriink minden kis ízérző receptorát :-)

Reggeli után szedjük sátorfánkat és induljunk útra újabb szarvasgomba beszerző körútra. A mangalica fesztiválon 300-ért már lehet kapni :-))))

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

A gombát hogyan szeditek? Én úgy tudom, ehhez speciálisan kiképzett kutyák kellenek, illetve egy olasz barátom azt mondta, hogy náluk disznókkal kotortatják ki.

lilapereszke írta...

Ahogy írod, sajnos magunkfajta "kalapos gombászok" csak pénzért jutunk hozzá (néha azért ajándékként is). Most vettük, kutyás gombásztól.