vasárnap, július 22, 2012

Gombás török-palacsinta (gözleme)



Miért pont gözleme?
A félbe hajtott palacsinta forma, és hogy nem kell olajban sütni – ez az ami megfogott a receptben!

Hozzávalók:
Liszt, só, víz, élesztő, vaj (bőven) – mennyiségek letölthetők a különféle nációjú gözleme receptekről.

25 dkg vegyes erdei gomba, 1 fej hagyma, só, zsiradék, aprított petrezselyem zöld.
 
A kelt tésztát összeállítjuk, megkelesztjük.
A gombát megtisztítjuk, apróra daraboljuk.
A hagymát felkockázzuk, zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a gombát, megsózzuk,  majd fedő alatt pároljuk 10-15 percet. Levesszük a fedőt, apróra vágott petrezselyemmel megfűszerezzük, zsírjára sütjük.

A kelt tésztából gyerek-öklömnyi gombócokat kicsipkedünk, sodrófával kör alakúra kinyújtjuk.
Rátesszük a gombát, a kört félbehajtjuk, széleit jól összenyomkodjuk.
Vas serpenyőben (zsiradék nélkül) kisütjük. A tészta tartalmaz annyi zsiradékot, hogy a zsírozás nélkülözhető).
Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható és nagyon finom. 
   

2 megjegyzés:

290130 írta...

Jól néz ki, azt hiszem ezt én is el fogom készíteni!

lilapereszke írta...

Ráadásul finom is :-))
Hidegen, másnaposan is friss marad a tésztája, akár kirándulásra is csomagolható.
Üdv: lp