Hozzávalók: 30 dkg fűszeres vér
(piacokon henteseknél lehet kapni félkész formában, tömlőbe
töltve)
30 dkg piruló galóca
(vértövű, ahogy a Gömör-tornai karszton mondják)zsiradék
2 fej hagyma
só, fehérbors
A piruló galócákból a
zárt kalapú, kemény húsú gombákat szedjük lehetőleg.
Tisztításkor a kalapbőrt
húzzuk le, (esztétikailag így szebb, fehérebb lesz a gomba,
óvatos szakirodalmak egyébként ajánlják is).1 kisebb fej hagymát aprítsunk fel, majd zsiradékon fonnyasszuk meg.
Tegyük rá a felszeletelt gombát, sózzuk meg, fedő alatt pároljuk 10 percig, fűszerezzük meg fehér borssal, majd süssük zsírjára.
A fűszeres vért
felkockázzuk.
A hagymát bő zsiradékon
karikára vágva ropogósra, aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a
vért, kevergetés közben villával szétnyomkodjuk a kockákat
és addig sütjük, míg a massza egyszínű, sötétbarna lesz.
Fűszerezés: só és bors, ízlés szerint. Nekünk tökéletesen
megfelelt a készen kapott fűszerezés.A elkészült hagymás vért a sütőedény szélére kanállal körbehalmozzuk, koszorú formára. A koszorú közepére a gombát rakjuk. Megszórjuk reszelt füstölt sajttal, sütőben a sajt pirulásáig átmelegítjük.
Friss zsemlével tálaljuk.
4 megjegyzés:
Gyermekkoromban megettük a vért mi is, de ahogy elkerültem otthonról azóta nem ettem. Emlékszem az ízére is, szerettem! Szinte érzem a számban! Az édesanyám többféle módon el tudta készíteni. Vasárnaponként mire felkeltünk mi gyerekek, már el is készült a vasárnapi ebédre levágott állat véréből a sült vér, sült paprikával vagy azzal ami éppen a kertben termett. Veszprémben nem láttam még, hogy vért árultak volna, de most eszembe jutott, hogy majd kérek attól a kollégától aki több disznót is vág telente. Majd akkor elkészítem én is!
Nagyon jól néz ki! Gratulálok!
De jó, hogy van egy olvasó, aki nem borzadt el rögtön :-)
Nekem is gyerekkori emlék-íz, s mert Miskolcon a Búza téri piacon lehet kapni, így ha itt vagyunk egy reggelit majd mindig megoldunk vele. A gomba csak a poén kedvéért került bele, de nem rontotta el. Lehet Veszprémben is árulnak, olyan marha párizsi nagyságú tömlőkben van.
Horrrorrr...:)
Kevés egyszerűbb és jobb kaja van a hagymás vérnél.
Szatmárban a tyúkhúslevesbe főzik be a legvégén.
Én Debrecenben ettem először hagymás vért.
A barátnőm korán kelt, s mire én is felkeltem: kész volt a "valami". Nem volt hajlandó elárulni, hogy mit is készített, csak amikor már megettük az egész adagot, s közöltem: nem tudom mi volt ez, de ilyet máskor is ennék, akkor elárulta hogy ez bizony vér volt! Hát, Isteni volt!
Azóta soha sem mondom semmire hogy nem, mert ha kipróbálom akkor nagyon bejöhet... (vagy nem)
Megjegyzés küldése