szerda, december 26, 2012

Trombitás rakott kel

    Télidőben nézzünk szét az éléskamrában, aki gyűjtöget, raktároz is. Jó sok szárított és fagyasztott trombitagomba lapul még a tavalyi termésből. Vegyük most a szárítmányt. Három marékkal kiveszek az üvegből, meleg vízben áztatom egy órányit, majd főzöm fél órácskát. Nem tudni, melyik milyen zsenge korban került szárításra, ezért érdemes ennyit főzni, hogy mind megpuhuljon. Vékonyan csíkozok fél kiló kolozsvári szalonnát, ropogósra pirítom, majd szűrőlapáttal leszedem a zsírról. A fölös zsírt elöntöm máskorra, a többin egy bögre rizst pirítok, üvegesre. Ugyan ennyi forró vízzel felöntöm, sózom, tíz percig forralom, azalatt felissza a levét. Előfőzött kelkáposzta belsejét felkockázom, a vastagja, és torzsája nélkül (A nagyobb levelekbe került a karácsonyi káposzta tölteléke.)
    Rétegezem a tepsibe; a kel fele alul, majd a rizs, a pörc, a gorombára vagdalt gomba, tejföl, só, bors. Tetejére a maradék káposzta, újra tejföl, só bors. Légkeveréssel, 200 fokon 30 percet sütöm, és tálalok. Nagyon  finom, jó étvágyat!  

4 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Szia Liscsim!
Na végre, az öreg közös gombán! :-)
Príma ötlet, és kivitelezés.
(Egyet nem értek, a karácsonyi káposztába kellevelet szoktál tenni?)
Vagy az nem savanyú káposztából és lapuból van nálatok?

Unknown írta...

Szia Edit!
Nem az én ötletem a kelleveles töltelék, állítólag könnyebb vele csomagolni, és a készben szinte nem is lehet észre venni.

nagypapi írta...

Ötletes. Jó lett volna 1 "tálalva" fotó a tányéron is.
A kellevél tényleg praktikus a "karácsonyi" káposzta töltelék burkolatához, ha nyers savanyúkáposzta levélbe burkolom, az mindig kemény/roppanós marad.

Unknown írta...

Igen, tényleg jó lett volna. A magyarázat a szokásos; mire észbe kaptam, felfalta a sisere had. :)