hétfő, február 18, 2013

Rántott véreshurka


A cím önmagában semmitmondó, de kifejtem bővebben,
megér pár mondatot. Ilyen hurkát először Jáhni Laci jóvoltából kóstoltam, almaleves "betétjeként". Megfogott a dolog, és mert a vidéki francia konyháról jó ismerősöm a véreshurka (boudin noir) az itt köretként tálalt fahéjas-hagymás almával, gondolatban máris becseréltem a rántott verzióra, a vargánya bónuszként került csak bele, de nem vált hátrányára. Véreshurkára hál'istennek több jó beszerzési forrásom is akad, ez nem jelentett akadályt. /J.L természetesen nem bízza a véletlenre, maga készíti a vérpudingot/
A dolog innentől rém egyszerű; a hurkát kivetkőztetjük a bőréből, villával szétnyomkodjuk, majd pogácsákat formázunk, amiket felvert tojásba és panko morzsába mártva kisütünk. (A panko tkp. japán zsemlemorzsa, speciális szárító-aprító gépben készül, fehérkenyérből. Szilánkszerű, szálkás, száraz pelyhekből áll, az európai morzsánál jóval durvább, így az ezzel készülő panírung „sündisznós” lesz, s mivel jóval kevésbé szívja magába az olajat, mint az európai morzsa, rendkívül ropogós és levegős állagot eredményez.- idézet a Bűvös szakácsról)
A körethez nincs sok instrukció, vajon magpároljuk a szálasra vágott hagymát, félidőben hozzáadjuk a vargányát, az utolsó 5 percre a szeletelt savanykás almát. Őrölt fahéjjal, sóval, csipet fekete borssal, balzsamecettel ízesítjük. Shroomer jóvoltából pont akkoriban került a házhoz némi 'vadburgonya' (papas arrugadas de Canarias), valójában öreg parázskrumpli, ami héjával együtt süthető, és hidegen is kitűnő.
Krumpli híján egyéb körete lehet rozskenyér és/vagy rozé fröccs.

8 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

na fejtegessed, mert véletlen itt pihen éppen egy véreshurka a hűtőben! :)

nagypapi írta...

Véreshurka, vagy Blutwurst? :)

Zsuzsa írta...

Schwarzwurst :)

lilapereszke írta...

khmmmm...
úgy látom a fejtegetésből elfelejtegetés lett :-))
Spéci engem még érdekel, véreshurka vásárlás előtt állok.
Egyáltalán lehet valahol jó véreshurkát kapni? :-)

nagypapi írta...

Hölgyeim, elnézést a késésért,
ősszel megint lesz hurka, hacsak nem spájzoltatok a mélyhűtőbe, ami nagy luxus, mert foglalja a helyet a gomba elől. :)

nagypapi írta...

Hurkát innen szoktam faszolni:
- HuFi hús, több üzletük is van, Békáson és Budakalászon is.
- Czimer hús Biatorbágyon,
- Serfőző húsbolt, budafoki piac déli oldal.
Mindhárom üzletben van rizses ill. zsemlés véres, a piacon van nem abált is.

lilapereszke írta...

Köszönöm!
Az a budafoki tán még nincs is olyan messze nekünk.

Shroomer írta...

Hahó, épp zuhog az eső, nincs nálunk senki, így blogot olvasok :O)
Szóval a papas arrugadas (ráncos krumpli) az egy spéci étel, amit Liscsim 2014.02.16-os postjában lehet látni szépen elkészítve, de a neten sok helyen fellelhető a recept... Amire gondoltál, az a papas antiguas de la Canarias, ez egy krumpli fajtacsoport különleges ízekkel (a képeken szereplő fajta egyébként az ebbe a csoportba tartozó 'Bonita Negra'), melyek kiválóak ráncos krumplinak (papas arrugadas) és egybe sütve is, ahogy te készítetted. Idén már csak magamnak ültettem 2x30 m-nyit, de nagyon szép lett, épp hétvégén ettünk belőle :O)