hétfő, február 03, 2014

Csiki-csuki vargányakrém - Sacinak ajánlva



Az egésznek a Tiramisu az oka, ami után – ki tudja miért – egyszer csak olthatatlan vágy fogott el.
El is készítettem, aki csak kóstolta csettintett-cuppogott, nyalta húsz ujját. Én soha még ilyen finom Tiramisut nem ettem - jelzem, előtte soha sehol nem ettem. Mivel maradt bögrényi mascarpone, úgy döntöttem, kreálok belőle valami újszerűt, persze gombásat.
Netgombász farsang előtt voltunk, de már tudtam Saci közelgő kerek születésnapjáról is, ezért jó ötletnek tűnt, hogy tesztelésre elkészítem a vargányakrémet, és ha megállta a helyét gomba-ínyencek közt, közreadom. Többek szerint megállta, íme:
Kell hozzá 3 dkg vaj, 30 dkg friss vagy fagyasztott vargánya (nálam kb. ennyi egy tasaknyi), só, csipet kakukkfű, 2 ek jó portói (száraz szamorodnival helyettesíthető), 2.5 dl mascarpone, 2 ek enyhén pirított darált dióbél, 1 nagyobb gerezd finomra vágott fokhagyma, frissen őrölt fehérbors.
Vajon, élénk tűzön színesedésig sütjük a gombát, közben sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet. (Bátran sózzuk, mert a gomba eleve édeskés, a mascarpone pedig semleges)
Amikor szinte az összes víztartalmát kiadta (nincs jobb szó rá, nyüszít az edényben, ha megkavarjuk) hozzáöntjük a portóit, elpárologtatjuk, félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni.
A krémsajtot elkeverjük a fokhagymával, dióval, őrölt borssal. A kihűlt gombát aprítógépben szakaszosan finomra őröljük, majd hozzáadjuk a fűszeres sajtkrémhez, jól összedolgozzuk, ha szükséges, utána sózzuk, 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeszokjanak.
Mautner Zsófi olívás kiflijeit
már többed-szerre készítjük. Egyszerű, gyors, olcsó, melegen/hidegen egyaránt finom, ezeket töltöttem meg. Ha szoba hőmérsékletű a massza, és a gomba elég finomra lett aprítva, nyomózsákból is tölthető, így tetszetősebb a végeredmény.
Eddig a csiki.
Csuki azért, mert ha elhagyjuk a borsot, fokhagymát, száraz portói helyett aszút használunk, minimális sózás mellett, akkor képviselőfánkba/piskótatekercsbe is jól használható tölteléket kapunk. Háziorvosunk szelíd fejcsóválása mellett kevés felvert tejszínhabbal lazíthatjuk/dúsíthatjuk a krémet.
Szárított gombából is működik, a végeredmény egy sokkal markánsabb ízhatás, ennek az édes változatát én kerülném, persze ahogy mondani szoktam volt: de gustibus…

Jó étvágyat!
Ja, és bis Hundertzwanzig Saci!



2 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Az a bögrényi nem véletlenül maradt meg :-)) Szerencsénk van, legalább jutott valami a közösgombára is belőle. Nekem is van még bögrényi mascarponém, vargányám is, azt hiszem kitanulmányozom azt az olivás kiflit is. Kedvet kaptam kipróbálni. Köszi a receptet.

nagypapi írta...

A véletlenek szülik a legjobb recepteket - ha lehetek szerénytelen.
Saci születésnapi bulijára dupla adagot készítettünk, szempillantás alatt elfogyott, pedig sok más finomság is volt az asztalon.