hétfő, március 17, 2014

A puszták népe

- esetünkben a kucsmagomba (Morchella steppicola) - hála a korai tavasznak, megjelent, bár a hét végi viharos szél + minimális csapadék nem használ az egyébként is gyorsan száradó kis termőtesteknek.
Találtunk 30 dekányitt, ami ugyan nem kevés, de önálló gombaételnek mégis csak az.
Volt itthon kolozsvári szalonna, póré, előző nap főztem egy fél disznófejet, az ebből kinyert két pofalencsét szeleteltem vastagabbra, hús gyanánt.
Kevés szőlőmag olajon (ki-ki ízlése szerint válasszon zsiradékot),  kisütöttem a kis kockára vágott szalonnát, majd hozzáadtam a felszeletelt főtt fejhúst, azt is lepirítottam.
Közben egy másik serpenyőben vaj-olaj keverékén gyorsan megsütöttem a gombákat, végül hozzáadtam a negyed karikákra szelt póré zöld végét, fél deci száraz fehérbort (Tornai olaszrizling) amit gyors tűzön elpárologtattam, ennyi idő alatt a hagyma puhult, de azért ress maradt. A két serpenyő tartalmát elegyítettem, kevés tejszínt adtam még bele. Felhasznált fűszerek: só, frissen őrölt feketebors, csipet kakukkfű.
Bor: amit a főzéshez használtam.


4 megjegyzés:

Unknown írta...

A köretnek látszó dolgot nem ismerem fel, pedig nagyon nézem...

nagypapi írta...

erősen hasonlít a sült krumplira :)
ritkán veszek gyárit, de ez jó.
Tepsiben 15 perc alatt minden zsiradék nélkül ilyenre sül.

Unknown írta...

Ja, biztos emlékszel, hogy bizonyos gombák "sütése" az egyik hisztim, a másik a tönkök karikára vágása. A Netgombászon tettem fel erről írást, amit majd folytatni tervezek, biztos találkoztál vele. Persze ilyesmiben nem (sem) muszáj egyetérteni. :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.