hétfő, március 23, 2015

"Aranyér a medvecsapáson!"


A cím orvosi áthallásától (nodus haemorrhoidalis) eltekintve, aki elég sokat élt ahhoz, hogy emlékezzen a Vigyázat vadnyugat! c. western-paródiára, tudja miről beszélek.
Szóval hírnök jő, itt a medvehagyma szezon, nyomás az erdőbe!
Ha már teleszedtük magunkat, és megfelelő módon betáraztuk a fagyasztónkba, kezdhetünk gondolkodni, hogy friss állapotában mit készítsünk belőle? Az obligát krémleves kevés tejszínnel dúsítva, buggyantott tojással (oeuf poché), medvehagymás 'kőtt' pogácsa, zöld palacsinta bármivel töltve után további recept ötletek itt 
készítsünk medvehagyma pestot!

Hozzávalók kb 3 dl-hez:
1 jó marék zsenge hagymalevél szárastól
1 nagy csokor petrezselyemzöld szintén szárastól
1 pek. vargánya por - hogy gomba is legyen benne! :)
2 ek. kíméletesen (bézs színűre) pirított fenyőmag
1 marék reszelt parmezán típusú sajt pl. Grana Padano, az extrább ízeket keresőknek Pecorino.
só - nem ördögtől való 2-3 szardella filével helyettesíteni
frissen őrölt fekete bors
~1.5 dl extra szűz, de nem robusztus ízű olívaolaj.
A durvára vágott zöldeket aprítógépben kevés olajjal szakaszosan összezúzzuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fenyőmagot, vargánya port, reszelt sajtot, és újabb adag olajat. Szakaszosan tovább forgatjuk, közben annyi olajat adagolunk hozzá, amennyitől kellő sűrűségűvé nem válik (a joghurt állag elérése a kívánatos). 
Jól záródó üvegben pár napig elvan a hűtőben, ha tovább szeretnénk tárolni, a felszínét zárjuk le fél ujjnyi olajjal. Csak hagymalevélből elég markáns, csípős ízű lenne, ezért célszerű fele-fele medvehagyma-petrezselyemzöld alapból elkészíteni. 
Felhasználása: csak úgy magában, kevés olívával meglocsolt, sült bagett szeleteken (bruscetta, crostini), szélesmetélttel összekeverve és további extra adag sajttal megszórva, ropogósra sült bacon-nel tálalva, grillezett húsok tetejére kenve, göngyölt hús ízesítőjeként, etc... 
A lehetőségek határa a csillagos ég!




Nincsenek megjegyzések: