hétfő, április 09, 2007

KUCSMAGOMBÁS TÖLTÖTT KARALÁBÉ



A húsvéti nagyböjt jegyében készült ez a pompás étel. Jószívvel ajánlom még a húskedvelőknek is, nálunk osztatlan sikert aratott.
Hozzávalók:
- 4 db nagy karalábé
- 1 bögre barna rizs
- 4 db tojás
- 20 dkg póréhagyma
- 60 dkg kucsmagomba
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 10 dkg sajt
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 db zöldség v. húsleveskocka
- só,bors
- olaj és vaj
A rizst félig megfőztem. Vajon és olajon megfuttattam a felvágott pórét és megpároltam a felaprózott tönköket. Belekevertem a rizst, három felkockázott főtt tojást, egy nyers tojást, az apróra vágott petrezselyemszárat és egy zöldség v. húsleveskockát, sóztam, borsoztam.
Mivel manapság apró karalábék nincsenek (ill. a nagyok is annyiba kerülnek mint a kicsik) hámozás után megfeleztem őket, lapos talpat vágtam az aljukra és karalábévájóval kifaragtam a belsejüket, hogy olyanok legyenek, mint a csónakok, majd sós vízben öt percig főztem a forgácsokkal együtt.
A fél karalábékat tepsibe raktam, megtöltöttem a töltelékkel. Körészórtam a forgácsokat, a kucsmagombák kalapját. Aláöntöttem egy fél liter levest, majd 180 fokos sütőbe tettem. Egy óra elteltével összekevertem 2 dl tejet, 2 dl tejszínt 2 ek. liszttel és a felaprított petrezselyemzölddel. Rálocsoltam a karalábék tetejére, jől megszórtam reszelt sajttal, és visszadugtam a sütőbe, amíg a tetejük szép pirosra sült (kb. 15 perc). Ezalatt a mártás is szépen besűrűsödött.
Különösen finom volt. Azt hiszem, meg fogom próbálni más gombákkal is, ha eljön az idejük.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Így talán az általam nem annyira kedvelt karalábét is el tudnám fogyasztani. :)

lilapereszke írta...

Remekmű, zsenge karalábé a gyengém, májusi pereszkével isteni, az legyen a következő :-))