csütörtök, június 14, 2007

Meleg töltött paradicsom

Tényleg, annyi róka sikeredett a múlt pénteken, hogy bűn lett volna egyféleképp elkészíteni; a natúr pulykamell adott volt, most is ehhez ötlöttem ki egy karakteres köretet.
A közepes nagyságú, érett gyümölcsök szárral szembeni kalapját lemetsszük, és karalábéfúróval (vagy egyszerűen kiskanállal) eltávolítjuk a magvas kocsonyás részt. Az üreget jól besózzuk, borsozzuk, majd nyílással lefelé rácsra tesszük, hogy a só oldotta lé kicsöpöghessen.
Közben elkészítjük a tölteléket, ami kevés vaj, a szokásosnál apróbbra vágott gomba, só, zöldfűszerek, kevés fehérbor, 1 egész tojás, és kiskockára vágott füstölt mozzarella összeszerkesztéséből áll. A lecsepegett paradicsomok üregébe teszünk 1-1 mk. zsemlemorzsát, majd púpozva betöltjük a gombás masszával. Fogvájóval rögzítve a kalapokat, kevés olajjal kikent sütőtálba ültetjük, és 200 oC -on jó 10 perc alatt készre sütjük.
Ügyeljünk rá, hogy sütés közben a paradicsomok héja ne repedjen fel!
Innentől aztán gusztusunkra van bízva, hogy milyen húsokkal, köretekkel, grillezett egyéb zöldségneművel (cukkini, padlizsán) vagy azok nélkül, pusztán egy szelet ropogós kenyérrel és habos serrel kisérve tesszük "gasztro-szuvenírrá" rókavadászatunkat…

2 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Nagypapi!
Ha kifőzdét nyitsz, feltétlenül értesíts :-)))
Megint beindítottad a fantáziámat...tölteni fogok, ugyan nem sert a poharamba, de gombát azt biztos valamibe.

Névtelen írta...

elnézést, de csorog a nyálam...