szombat, június 23, 2007

Rókagombával töltött tök


Gyerekkoromban meg nem ettem volna a tököt, most meg nagyon szeretem. Nagypapitól kedvet kaptam már valami gombával töltött ételre, most a tökre esett a választásom.

A hagymát apróra vágva fele vaj és olajon ledinsztelem, majd rárakom a megtisztított, felaprított rókagombát, megsózom, zsírjára sütöm. Közben 10 dkg. rizst megfőzök.
A tököt lehéjazom, Egyik végét levágom, hogy a belét ki tudjam kaparni karalábévájóval.
A kibelezett tököt kívül belül jól megsózom.
Megtöltöm a rókagomba, főtt rizs, 1 tojás, vágott petrezselyem, só, bors keverékével. Majd a levágott kalapot fogpiszkálóval összetűzöm és gézbe (szalvétába) kötöm. (Gúzsba, hogy moccanni se tudjon szegény.) Sós, kapros vízben puhára főzöm. Kb. 1 óra takarékon, de hústűvel ellenőrizni kell.
Ha megfőtt, tűzálló tálba teszem, alá, fölé halványra pirított kiflimorzsát teszek, vajdarabokat szórok rá, majd leöntöm egy tejfellel. Sütőben kipirítom, felszeletelve tejfellel tálalom.
Könnyű és ízletes nyári ebéd. Most a kaprot csak a főzővízbe csempésztem bele, mert nem mindenki szereti a családban (hál’Istennek nem buktam le, halványan érződött csak az íze, de holnap azért is csinálok egy másik változatot, tejszínes, kapros mártással. )

5 megjegyzés:

hypogea írta...

en rokagombas lecsot csinaltam, de ne mond el senkinek!

lilapereszke írta...

Az nagyon finom !!!!

borcsa írta...

bizony, nagyon finom volt, tanusítom!

nagypapi írta...

Kipróbáljuk. A töltött tököt én zsemlésen készítem, 2-3 cm karikára vágott, megabált gyűrűkből, amit aztán kivajazott sütólemezre téve töltök meg. Igy jobban éri a hő, ezért hamarabb is készül el. Nem szólva arról, hogy a karikák tetejét is bolondítani lehet egy kis ezzel-azzal...

Névtelen írta...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色