péntek, augusztus 31, 2007

Ha már unod a gombapörköltet galuskával, jöjjön a mátrai cigánygomba...


Tegnap a Mátrában a galyai részen gombásztam, illetve csak gombászgattam, mert sok gombát nem találtam.
Néhány vörös érdestinóru, pár szem vöröses nyálkásgomba, 1 db vargánya, 5-6 szem gumós csiperke, 4-5 fenyő, illetve sárga gyűrűstinóru, és a kosár már csak félig volt üres. A színes gombatársaság elkészítésén gondolkodva döntöttem, ha a gomba a Mátrából való, stílszerűen mátrai cigánygomba lesz az ebéd.


A gombaételek című könyvből van az alaprecept, a hozzá szükséges gombapörköltet azonban saját szedésből illik készíteni, minél többféle gombából.
Hajdanában, amikor az alapfokú gombaismerői tanfolyamra vizsgáján a gombamérgezés gasztrointesztinális tüneteit húztam. Gondolom a vizsgáztató már nagyon unta a témát ezredszer hallgatni, inkább azt firtatta, hogy hogyan kell egy jó gombapörköltet elkészíteni. Bár lehet, hogy ő is olyan volt, mint lányom fizika tanára, aki az amúgy matematika tagozatos osztály párszem lány tagjától, ha éppen nem remekelt a felelésen, mindig megkérdezte, hogy legalább főzni tud-e?
Válaszommal, hogy többféle gombából kell készíteni, és úgy, hogy a hagyma ne maradjon benne ropogós, mi több szinte ikrás legyen, úgy emlékszem elégedett volt.
Recept:
Melegen áttört, főtt burgonyából vajjal, tejjel habos burgonyapürét készítünk. A pürét vajjal kikent lapos tűzálló tálba simítjuk.
A megtisztított gombát, nagyobb kockákra vágva vöröshagymával, zsiradékkal, paradicsommal, paprikával ízesítve fűszerekkel pörköltnek készítjük el. A pörkölt levét kis tálba csurgatjuk és elkeverjük tejföllel. A gomba pörköltet szétterítjük a püré tetején. Rámorzsoljuk a juhtúrót és leöntjük a tejfeles lével.

Meleg sütőben addig sütjük, amíg a juhtúró fel nem olvad.
Aki nem szereti a juhtúrót tehéntúróval is elkészítheti.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húú. ez nagyon jól hangzik. Bár én csak a boltban tudok venni gombát:(( de kipróbálom.

nagypapi írta...

Jól hangzik!
Nekem semmi bajom a cigányokkal...:))
A nemzetiségi napok keretében legközelebb valami Schwäbische Pilze kaját kreálok

lilapereszke írta...

Épp erre gondoltam, hogy folytassuk a ha te...akkor én... játékot. Kiváncsian várom.

Unknown írta...

Rég jártam itt.Príma étel, sajnos én bevallom, hogy tésztát terítenék alá(ja)...

István Bagi írta...

ez most lehet kiprobalom