vasárnap, augusztus 05, 2007

Rántott, gévagombás töltött tojás, barna mártással


Lányom a múlt hétvégi nagybörzsönyi túrája alkalmával a nagy meleg miatt, - lévén még a túrája elején - megkegyelmezett egy szép gévagomba telepnek.
Keveset azért dörmögtem az orrom alatt, de belenyugodtam.
Tegnap este – ráéhezve már egy jó gombás ételre - mégis beállított egy kis adag friss gombával, melyet Nagybörzsönyben, de másik helyen, egy patakmederben kidőlt farönkön talált.
Már rég lapozgattam a Tolnai könyvet, most elővettem.
Gombával töltött tojás, barna mártással. Hmmm, ez nem lehet rossz.
A gévagombát megtisztítottam, apró darabokra vágtam.
6 tojást keményre főztem.
A keményre főtt tojásnak levágtam a tompább részét és kivájtam belőle a tojássárgáját egy kiskanál segítéségével, majd megtöltöttem a következő töltelékkel:
Az apróra vágott gévagombát, vajban, sóval, borssal, gyűszűnyi konyakkal, petrezselyemmel kis fehérborral meglocsolva megpároltam (Az eredeti recept vörösbort ír, de nem volt otthon.)
A kivájt sárgájával összekevert tölteléket visszatöltöttem a tojásba, majd a levágott tojásfehérje szeletet visszaillesztve az eredeti helyére, a tojást bepaníroztam (liszt, felvert tojás, morzsa). A kimaradt töltelékből kis gombócot formáztam és ezt is bepaníroztam.
Barnamártás: karikára vágtam az otthon lévő zöldségeket, (sárga-, fehérrépa, zeller, hagyma), megpirítottam kevés olajon, babérlevél, egész bors, 1 gerezd fokhagyma hozzáadásával, húslevessel felengedtem, puhára főztem. Közben liszttel, kevés cukorral barna rántást készítettem. A megfőtt zöldségeket áttörtem, hozzáadva paradicsompürét, kakukkfüvet, kevés fehérbort és a barna rántást, lassú tűzön összeforraltam.
Egész jó villásreggeli lett belőle.

5 megjegyzés:

nagypapi írta...

Gusztusos, és mi lesz az ebéd? Bolond világ, géva augusztusban.

lilapereszke írta...

Ebédre elővettem a jó öreg Remoskát. Padlizsán,cukkini, sárgarépa sütve finom fűszerekkel, a végén Zorba sajt rákockázva.
1/2 óra alatt kész az ebéd, Szaft kitunkolva, tányér kinyalva.Ilyen előzményekkel gyorsan lehet mosogatni :-)))

Unknown írta...

Csodás étek. Nekem főfogásnak is bőven megtenné.Az a baj, hogy soká fogom kipróbálni.Első baj a rokkantságom, második, hogy nincs gévás helyem, csak olyan ami mostanában fűrészpor száraz.Harmadik gond, hogy a barnamártás készítésére nagyon hisztis vagyok.Sajnos az igazi fél napos munka, amit évente max egyszer vállalok.

lilapereszke írta...

Milyen az a félnapos barnamártás? Remélem az enyémet olvasva nem dobtál egy hátast. Bár, lehet, hogy a rokkantságod miatt ez sem ment:-)))

Unknown írta...

Második-harmadikra már soha nem olyan frappáns...Szóval az a barnamárt. Olyan A4-es lapon fér el, ergo majd valamikor bemásolom valahonnan(vagy szkennelem :-))Gombás verzióban majd egy angolos bélszínhez-v. szarvashoz...?