péntek, augusztus 10, 2007

Töltött kucsma hagymás rizzsel



Tovább apasszuk tárolóinkat ! Jöhet a fagyasztott, válogatott méretű kucsmagomba.
Az-az majdnem utoljára jöhet elő, merthogy még fél  fagyottan kell tölteni, és azonnal sütni.Először a töltelék.Megfőzöm a legfinomabb spenótfőzelékemet, (most az is mirelitből )majd kivételesen morzsával tovább sűrítem a szokásosnál, és bőven feljavítom sok-sok rokfortot belemorzsolva. Kicsit lehűtöm (10 perc) és néhány tojást jól elkeverek benne. Teljesen kihűtöm, míg jól összeáll.
Innentől egyetlen edényt használok, még az asztalra is abban kerül.Méretes ovál jénaiban kevés zsíron fárasztom a lila hagymát. Mikor kezdene elmenni a színe, egy bögre rizzsel pirítom tovább 1-2 percig.Mikor az első rizsszem pattogni kezd, felöntöm egy(!!!!) bögre forró vízzel, kissé sózom, elkeverem és újraforrás után befedve lassú tűzön félkészre párolom.Ez lesz az ágyás a gombák alatt.Fedőt le, hadd hűljön ez is, meg párologjon a maradék nedv.Később lesz mit magába szívnia!
Elő a GOMBÁKKAL.10-15 perc konyhahőfokon engesztelem egy nagy tálon(a jénai fedele) szétterítve.
A kisebbek a szélére, ezekkel kezdem a töltögetést még fél fagyottan.A tönk felől kezdve óvatosan bevágom az egyik oldalát és finoman szétfeszítem. Ha jókor kezdem akkor nem törik ketté.Belé a töltelék, összehajtom , vissza a tálra a fagyosak közé-ne siessen kiengedni, míg készül a többi.Közben jól befűtök (min. 240°)Gombák betárazva, szépen rápakolom a hagymás rizs ágyásra, be a sütőbe. 20 perc múltán bőségesen beterítem reszelt trappistával (parmezán konkurálna a márványsajttal), tovább sütöm, míg a sajt pirosra sül .
Sürgős tálalás, mert az illatok őrjítőek.
Spenót gyűlölők csináljanak csirkemájas tölteléket, vagy sűrű kapros rokfortkrémeset. stb...

3 megjegyzés:

nagypapi írta...

Milyen típusú a kucsma, ízletes, v. fattyú?
Nem is büszkélkedték anno, hogy találtál, vagy csak én nem emlékszem?
A spenót-roquefort jó párosítás!

lilapereszke írta...

Nahát Liscsim ezt jól kisütötted :))
Spenótrajongóként, már csak azt sajnálom, hogy nincs kucsmagombám.

Unknown írta...

Nézzétek el franciás műveletlenségem, (nincs itthon a lányom)nekem marad:rokfort.