vasárnap, augusztus 05, 2007

Toujours perdrix

csattant fel állítólag IV. Henrik gyóntatója, mikor a király sokadszorra is az abbé kedvenc ételét tálaltatta fel. A dolog előzménye, hogy a pap Henrik szemére vetette annak csapodár életét. Minden esetre érdekes, hogy maguk a franciák nem ismerik a történetet…
Mivel a géva egy nap kétszer is élvezhető, ezért mi ne habozzunk ebédre is ezt készíteni. Mégpedig birsalmával, tejszínnel, kakukkfűvel, vágott zöld
petrezselyemmel és kevés fehérborral. (éppen Lacryma Cristi del Vesuvio volt kéznél) Ezzel a mártást meg is tárgyaltuk.


Két szép szelet pulykamellet folpack alatt fakalapáccsal óvatosan elvékonyítunk. A fólia meggátolja, hogy ütlegeléskor a hús nedvei szanaszét kerüljenek, és a kalapácsot sem szükséges elmosni. Hehe…
Megfelelő méretű, kétszeresen hajtott alufóliára (a matt fele legyen kívül) egymás mellé helyezzük a két kivert szeletet, úgy, hogy közel téglalap alakot kapjunk, majd sózzuk, borsozzuk. Rásimítjuk a hét eleji Spaghetti alla genovese készítésekor bölcsen félretett pestót, meghintjük reszelt sajttal, és betakarjuk pár szelet pármai sonkával. Óvatosan felgöngyöljük, a fóliát lezárjuk, két végét szorosra tekerjük.

Akkora tálban, amekkorában pont elfér, 200 fokon kb. 30 percig, majd a fóliát kibontva további 10 percig sütjük. Kivéve a sütőből, letakarva melegen tartjuk.
A keletkezett szaftból pár kanállal bátran tehetünk a mártáshoz, illetve a rézsút szeletelt húst is áthúzhatjuk vele. Amíg a hús sül, burgonyakrokettet készítünk a régebben tárgyalt recept szerint; ezzel, és a birsalmás gombamártással tálaljuk.

5 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Toujours dinde :-))
Nagyon, de nagyon tetszik. A birsalma-géva világbajnok evezős páros milyen mezőnyben indult? (mártás alkotórészek). Ünnepi fogás. Tényleg, ünnepeltetek?

nagypapi írta...

Ezt a mezőny dolgot ne értem...:((
Nem volt ellenfél. Eredetileg vargányát akartam mellé, de mikor megláttam a reggelidet, ugrott be, hogy van egy jó adag félkész géva. Tavalyról! Semmi mellékíze nem volt. Ünnep volt annyiban, hogy gomba híján itthon voltunk, és időben ebédeltünk.

lilapereszke írta...

Mezőny=játéktér, arra gondoltam, hogy a mártás hogy készült, mert arról nem írtál.

nagypapi írta...

Azt hittem, elég részletesen írtam..:))
A géva eleve kiskockára vágva, és lepárolva lett eltéve. Felengedés (mikro) után kisdiónyi vajon kevés borral és kakukkfűvel még átsütöttem, bele tejszín és birslé, amibe egy mk. burgonyakeményítőt kevertem, és a végén került bele a gombanagyságúra darabolt birsbefőtt, és a petrezselyem,de ezekkel már nem főztem.
Most ettük meg a maradékot, hidegen is nagyon finom.

Unknown írta...

Klopfolásnál áttértem a masszívab mélyhűtő zacskóra.kevésbé lyukad, és a hússal együtt fordíthatod.A deszkát se kell elmosni! :-))A párosítás különben ötletes;egyik fanyar ellensúlyozza a másikat.