Májgomba nyárson
Tegnap csak amolyan pesti kirándulósnak csúfolt sétám volt, semmi bozótosban való csörtetéssel.
Azért a gombák megértve súlyos helyzetemet az út szélén is nőttek, így egy fiatal, álomszép májgomba került a retikülömbe (kés és papírzacskó persze akad mindig egy női retikülben).
Ma reggelre megálmodtam a májgomba elkészítését:
Hozzávalók:
Hagyma, krumpli, húsos szalonna, paprika, májgomba szeletelve, fűszerek, nálam most Lucullus grillfűszersó. (Sajnos egy-egy fokhagyma gerezd kimaradt, pedig milyen finom sütve)
Az alkotórészeket sorban felhúztam a kihegyezett hurkapálcára és a remoskámban megsütöttem. Ennek híján lehet parázson sütni táborozáskor, akkor fóliába kell tekerni, netán grillezni vagy sütőben megsütni.
A májgombát most sem áztattam ki, semmi savanyú íze nincs fiatalon, embertenyérnyi nagyságú példányok esetén. (A könyvek egymástól veszik át ezt az áztatós szokást, állítom, ki sem próbálják anélkül).
Rég ízlett ennyire a villásreggelim.
6 megjegyzés:
Jó tizenéve nem találok Májgombát.Nem áll rá a szemem talán...
Pedig savinak jó volt, másképp nem próbáltuk.Akkoriban még nem voltak feltérképezve, meg datálva a sztárgombáim...
Ha mégis találkozom vele, kipróbálom ezt a nyársat.
Talán nem is olyan nagy baj, hogy felétek nincs májgomba, a beteg erdők gombája (lsd. Budai hegyek.)
A nyárs más gombával is elkészíthető, csak ez a hús kinézetű gomba szép látvány.
Pontosan merre terem az a májgomba? Egy GoogleMap -es vagy valamilyen más térképpel igazán prezentálhatnátok az ilyen természeti kincsek fellelhetőségét.
ma találtam egy összenőtt, kb 70 dekásat.
még elő tölgyeken szeret tanyázni.
Tegnap a Normafánál a buszmegállótól alig elkóricálva, a gyalogútról benézegetve gyüjtöttünk több kilót.
Megjegyzés küldése