hétfő, április 28, 2008

Feketeleves


Aktuális elhasználni a szárítmányokat!

Alábbit NP elfelejtette tavaly feltenni a recepttárba, szerintem megérdemli, hogy ne kallódjon el.

Harmadosztályú vagánya és érdestinóru szárítmányt (amit amúgy ledarálnánk) sós vízben előáztatás nélkül alaposan megfőzők. A gombákat szűrővel gondosan lehalászom, kinyomkodom , kicsavarom amennyire lehet, majd apróra vágom.Petrus, tojás, morzsa, pici liszt, só, bors a gombához. Jó masszív tésztát gyúrok belőle, tenyérrel gombóckákat formálok, félreteszem. A család félrevezetése okán ez cukkínilevesnek hívatik, tehát jön az is. Két picit, meg egy nagyobbacskát találtam a kertben, pont jó így. A nagyot fél centi vastagon lehámozom, héját a hagymával hasonlóan kiskockázom,némi olajon lepárolom őket. (együtt és nem pirosra, üvegesre) A kicsiket és a nagyocska belsejét nagyobb kockára darabolom.Csak közvetlen a gombóckák előtt kerül a levesbe! Staubolás (lisztszórás) után kicsit még pirítom az alapot. Felöntöm a közben kihűtött főzőlével, Óvatosan, a zacc az aljáról nem kell bele.Kiforralom, ha felhabzott (vagy kicsit kifutott :(( ) mehet belé a cukkíni meg a gombócok. 10 perc főzés után egy kis házi tejfellel fehérítek a "feketelevesen".
Kifejezetten szárítmányra kitalált levesbetét!Százféle levesbe. Friss vargányát nem rongálnék ezzel. Annyira le kell pirítani a frisset, hogy az a... LP se ismerne rá! :)


2 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Liscsim! Ez a leves pont jó lenne nekem holnap ebédre, ma véletlenül gomba leves van májusi pereszkéből :-)) Egy másik megoldás, csak ha már újabb családi átverésen törnéd a fejed:
Cukkini leves II.
Fehérboros, tejszínes változat (Z. paprika, nyúzott paradicsom, snidling, petrezselyem, fokhagyma fűszernek) más ízvilág, ebbe is illene a gombóckád.

nagypapi írta...

Kész átverés, de az ízlésformálás jegyében minden eszköz megengedett. :)